Termékek Menü
0

Tippek a citromfű termesztésére, gondozására

Megyeri Szabolcs
2015-01-15 11:41:24

A citromfű kedvelt gyógy-és fűszernövényünk, érdemes kertünkbe egy-két tövet elültetni belőle.

A citromfüvet széltől védett, meleg helyre ültessük. A tápanyagokban gazdag talajt kedveli, ezért javaslom a Dolce Vital virágföldkeverék használatát. A keverék nyújtott hatóanyag leadású műtrágyát tartalmaz, ami az egész vegetációs időszakban biztosítja a tápanyagokat a növényünk számára.

A citromfű magról, és tőosztással is szaporítható, de vásárolhatunk kész palántákat is. A fiatal növényeket időjárástól függően akár már áprilisban kiültethetjük végleges helyükre, 60x40 centiméteres sor-és tőtávolságra, hogy a kis bokroknak elegendő helyük legyen. Ha a konyhába, vagy erkélyre szánjuk a növényt, válasszunk 40x40 centiméteres cserepet!

Amikor a kiültetett növény 10-12 centiméteresre megnő, vágjuk vissza 3-4 ujjnyira! Ez azért fontos, hogy a félcserje sűrűbb legyen, jobban bokrosodjon. Szárazságtűrő növény, de érdemes megöntözni metszés után, és szárazabb napokon is. A gondozásánál ügyeljünk a gyomtalanításra, mert ha ezt nem végezzük el, a gyomnövények elnyomhatják növényünket!

A felhasználásra szánt leveleket és hajtáscsúcsokat virágzás előtt vágjuk le, és szellős helyen szárítsuk meg. A leveleket jégkockába is fagyaszthatjuk.