Télizöldek, örökzöldek, és lombhullatók

Megyeri Szabolcs

A késő őszi, téli kerti látkép meghatározó elemei a fák és cserjék, hiszen ebben az időszakban nagyon kevés virágzó, vagy színes növény akad a kertben. A fák és cserjék közül sem mindegyik tartja meg lombozatát ilyenkor, így előfordul, hogy a hideg hónapokban teljes a kopárság odakint. A lehangoló látványt megfelelő faj és fajtaválasztással lehet megelőzni.

A köznyelv általában örökzöld és lombhullató növényeket különböztet meg, de ez a felosztás nem fedi teljesen a valóságot. Biztos sokan hallották már a télizöld, vagy félörökzöld kifejezéseket, de nem tudják pontosan, hogy az így nevezett növények miben különböznek az előbbi két kategóriába tartozóktól. A valódi lombhullatók levelei ősszel teljesen lehullanak, így ezek a fák, cserjék télen kopaszon állnak, új lombjuk csak tavasszal fejlődik ki. Ezek a növények télen alacsony dekorációs értékkel bírnak, a kert üres érzetét csak tovább fokozzák, ellenben bőségesen ellátnak minket komposztanyaggal, valamint a lehullott levelekből képződő szőnyeg is sokaknak tetszik, mert az hagyományosan hozzátartozik az évszakhoz. A valódi örökzöldnek ellenben azok a növények, amelyeken egyazon időben legalább két levélgeneráció található, ennek következményeként állandóan zöldben pompáznak. Ez azt jelenti, hogy az idősebb levelek még, az új levelek pedig már a fán vannak, tehát a két levélgeneráció között nincsen szünet, a fán mindig van levél.

Tipp: fa vagy cserje ültetésekor mindig vegyük figyelembe, hogy a hideg évszakban hogyan fog mutatni a választott fajta!

A télizöld vagy félörökzöld kifejezéssel jelölt típusok azok a fajok, fajták és változatok, melyeknek levelei az időjárástól (a hidegtől) függően a tél közepéig, vagy enyhébb tél esetén majdhogynem tavaszig, az új levelek megjelenéséig a fán maradnak. Ezek a levelek aztán az új levelek kifejlődésével egy időben lehullanak. A télizöld fajok választásával tehát egy köztes megoldáshoz jutunk, jó esetben egészen a tél derekáig leveles növényünk lesz a kertben, tavasszal pedig nem maradunk a serkenő, ifjú levelek vidám látványa nélkül, ráadásul a betevő komposzt alapanyagunk is biztosított lesz. Télizöld növényeket tehát akkor válasszunk, ha egész évben zöld kertet szeretnénk, és a lehulló lombbal is tudunk mit kezdeni. A kedvelt, mostanában még ültethető télizöld fajták közé tartozik az örökzöld orbáncfű, a téli jázmin, a télizöld fagyal, a közönséges fagyal, a mirtuszlonc, az illatos télizöld bangita, a tavaszi bangita, vagy a télizöld tölgy.

Tartalomhoz tartozó címkék: kerti mese
blog comments powered by Disqus
Növényrendelés
Kertész TV

MAI TÉMA:
GYÖKERES (FÖLDLABDÁS, CSEREPES) EZÜSTFENYŐ KARÁCSONYFÁNAK

Facebook
MSZ köszöntő

Köszöntöm Kertészetemben! 

Kosár
0 árucikk
Hívjon minket
Hívjon minket
Ha a rendelésében útmutatásra van szüksége, kérem hívja kertész kollégáimat, akikkel készséggel segítünk Önnek
 
 
    

    
Házhozszállítás
A növények kiszállítása nem postai úton történik, hanem Magyarországon egyedülálló módon országosan a kertészet teherautójával, a kertészeti szakmának megfelelő szállítási módon.
kertnéző
 

Kertészetem legkedveltebb 
ingyenes 
szolgáltatása, hogy az Ön által a 
webáruházam felületén
kiválogatott és megrendelt
növényekről fényképet vagy
videót küldök Önnek
a kiszállítást megelőzően.