Termékek Menü
0

Téli rózsa óvintézkedések

Megyeri Szabolcs

A december beköszöntével az igazi hidegek is megérkezni látszanak, ez pedig a kertekben is teendőket von maga után. A növények téli fagyvédelme fontos feladat, azok a fajok, melyek nem bírják a tartós mínuszokat, mindenképp segítségre szorulnak ilyenkor. A rózsa sem kivétel, és mivel ez a virág az egyik legnépszerűbb dísznövény, érdemes a téli rózsafeladatokról ejteni pár szót.

Tudni kell, hogy sok rózsafajta jól tűri a hideget, a nagytermetű parkrózsák, a folyamatosan virágzó (floribunda és multiflora) rózsabokrok, valamint a futórózsák fagyállóak, továbbá a kereskedelmi forgalomban kapható hibridek többsége is jól viseli a telet. Ugyanakkor amennyiben a hőmérséklet huzamosabb időn át -10 Celsius alá esik, akkor ezek a fajták is megsínylik a cudar időjárást. Így tehát a tél első napjaiban semmiképp sem haszontalan pár óvintézkedést tenni, és szemmel tartani a hőmérőt hogy a megfelelő pillanatban akcióba léphessünk. A rózsát a fagykár mellett legalább annyira fenyegeti az éjjeli lehűlést követő felmelegedés okozta olvadás, ami eltávolíthatja, lemoshatja a felső földréteget a tövekről, az ilyen módon felszínre került gyökerek pedig nagyon gyorsan elhalhatnak a hidegben. Szintén gondot okozhatnak a télen élelem után kutató állatok, melyek a gyökereket kiáshatják

Tipp: a tél beállta előtt ne metsszük rózsáinkat, legfeljebb az elhalt, beteg hajtásokat és leveleket távolítsuk el!

Minden fenti problémára orvosságot jelenthet a rózsák betakarása, felkupacolása. Maga a takarás történhet egyszerűen egy kisebb földhalom készítésével, ebben az esetben úgy pakoljunk földet a tövekre, hogy a kupac teteje a szemzés fölött egy jó arasznyival legyen. Szintén jó módszer, bár kicsit több munkával jár a növény körbekerítése. Ilyenkor pár karóra és néhány méter műanyag-, vagy csirkehálóra lesz szükségünk. A karókat leszúrjuk a rózsa köré, majd a hálót körbetekerjük és rögzítjük azokon, és kész is a rózsa téli szállása, melyet aztán feltöltünk földdel, vagy föld és komposzttal keverékével, de akár  lehullott leveleket (a bükk különösen alkalmas a célra) is használhatunk. A kimondottan fagyérzékeny példányokat a legkeményebb hidegekben rövid ideig még hatékonyabban védhetjük, ha egy lefelé fordított vödröt borítunk rájuk, aminek a tetejére szél elleni nehezéket teszünk. Ezt a módszert azonban csak vészhelyzetben, egy-két napig alkalmazhatjuk biztonságosan, különben rózsáink az elzárás miatt károsodhatnak. Legkésőbb a tavasz második hónapjában bontsuk le a földkupacot vagy hálós kerítést, és kézzel, óvatosan tegyük szabaddá a töveket.