Termékek Menü
0

Téli növénygondozás a kertben és a balkonon

A január rendszerint az év leghidegebb hónapja, az év első heteiben rendszeresek a kemény mínuszok és a tartós havazások is. Az ilyen szélsőséges időjárási körülmények nem csak nekünk okoznak bosszúságot, hanem kerti, és egyéb kültéri növényeinkre is veszélyt jelentenek, ezért zimankó idején óvintézkedéseket kell tennünk!

A hideg téli időszakokban nem ritka az ónos eső, mely a tél egyik legkártékonyabb jelensége, az ónos eső után csúszós felületek és vastag, páncélszerű jéglerakódások alakulnak ki. Talán furcsán hangzik, de a növények ágaira, hajtásaira lerakódó jég elsősorban nem fagyveszélyt jelent, sokszor épp ez a jégréteg óvja meg a növényeket a komolyabb fagyoktól.

A valódi probléma a súly, mivel a jéggel terhelt ágak letörhetnek, odaveszhet a szép, szabályos lombkorona. A védekezés elsősorban a jégréteg eltüntetéséből áll, amit óvatos, körültekintő ütögetéssel, rázással oldhatunk meg. Még jobb azonban, ha ónos eső előrejelzésekor a kisebb, törékenyebb, vagy a fokozottan fagyérzékeny példányokat letakarjuk fóliával, de a rózsa-, vagy szőlőtöveket egy felfordított vödörrel is védhetjük pár napig.

Tipp: A ház, társasház előtti járdát havazáskor, jegesedéskor kötelező csúszásmentesíteni, aki ezt elmulasztja, bírsággal, vagy kártérítési üggyel nézhet szembe!

A tél másik rendszeres velejárója a , mely a gyerekeknek öröm, a felnőtteknek azonban feladatok sorát adja. Nagyon fontos, hogy a megszokott só helyett környezetbarát szóróanyagokat használjunk, például faforgácsot, homokot, kőzúzalékot, vagy fahamut. Tudni kell, hogy az autóúton szabad a sózás, így az ottani sós havat sose lapátoljuk rá az utcafronti növényekre, vagy az ottani fák tövéhez, mert súlyosan károsodhatnak.

A kerti örökzöldekre, vagy a cserjékre, sövényekre rakódó nagyobb mennyiségű havat a törésveszély miatt óvatos rázásokkal, simításokkal tüntessük el. A teraszon, balkonon áttelelő cserepes növények edényeit az igazán hideg napokban buborékfóliás betekeréssel szigeteljük, de az edény alját vagy tetejét ne borítsuk be! A cserepesek földjét 3-5 centi vastag mulcsréteggel védjük a hideg és a kiszáradás ellen.

A téli problémák nem csupán a hideggel lehetnek kapcsolatosak, számolnunk kell égési foltokkal, kiszáradással, melyek barnulás formájában jelentkeznek a növényeken. Az égést a téli időszakban jelentkező erős napsütés, és a napsugarak hóról való visszaverődése okozza, mely megégeti a növények levelét, felületét. A jelenség megelőzhető helyes faj-, és fajtaválasztással, megfelelő őszi felkészítéssel, és szakszerű téli ápolással.

Tartalomhoz tartozó címkék: kertészeti tanácsok