Termékek Menü
0

Téli kerttervezés

Decembertől egészen a tavasz beköszöntéig alig akad tennivaló a kertben, a hobbikertészek ilyenkor a négy fal közé szorulnak vissza, és a benti növények ápolása mellett csak a tervezés örömei maradnak számukra. A téli ötletelés, tervezgetés azonban nagyon is fontos része a kertészkedésnek, ezekben a nyugodt, ráérős hetekben állíthatjuk össze a kert képét meghatározó elképzelések összességét!

A tervezéshez mindig egy kiindulási pontra van szükség, vagyis fogjunk egy papírt, ceruzát és birtokunkat felülnézetből rajzoljuk le. Mindent vezessünk fel erre az ún. manuáléra, nem a szépség, hanem az a lényeg, hogy követhető, világos legyen. A tervezgetés közben tartsuk fejben a praktikus szempontokat is! Őshonos növények telepítésével például problémamentesen nevelhető, alacsony gondozási igényű flórára tehetünk szert.

 Az épített kerítés helyére, vagy csak mellé ültethetünk sövényt, mely kiválóan takarja a belátást, tüskés fajta esetén remek védvonal, ha pedig olyan térhatároló cserjét választunk, aminek a termése ehető, tripla haszonra tettünk szert. Fáknál vegyük figyelembe a majdani méreteket, és ne csak a külalak alapján szelektáljunk. A tervekben szerepeljenek az ültetési távolságok is, nagyra növő fát vagy cserjét te tervezzünk kerítés, fal, vagy melléképület közelébe. Sok forintot lehet fogni, ha idejekorán megálmodjuk az esővízgyűjtő rendszert is, ami lehet akár talajszint alá süllyesztett tartállyal ellátott is, az ilyen rendszerekkel az öntözési költség csaknem teljesen megspórolható. A dísznövények válogatása során nézzünk mindig utána, hogy az adott faj nem mérgező-e, ugyanis számos kedvelt virág toxikus, ezek pedig veszélyt jelenthetnek például a kisgyermekekre.

Tipp: a kerttervezés remek mulatság, főleg, ha később a gyakorlatba is sikerül átültetni az elképzeléseket. Ha megakadunk, kétségeink vannak, bátran kérjük szakember tanácsát! Ne csak a részletekre, az összképre is figyeljünk a tervezési fázisban, próbáljunk irányt, funkciót adni a kialakítás mikéntjének. A babarát kertekben egyaránt vannak nyílt játékterek, és bújócskázásra, felfedezésre alkalmas buja sarkok, az angolparki jellegű kertekben a rózsák, díszfüvek, és a csodás gyep dominál, fiataloknak pedig a változatosabb megjelenésű, bohém, szórakozásra is alkalmas kialakítás való. Divatos mostanában az önellátás, a háztáji gazdálkodás, így bátran tervezzünk a kert egyik részébe kis konyhakertet, a paprika, paradicsom, bab termesztése gyermekjáték, a sikerélmény pedig pozitív töltést fog adni!

Kerttervezés otthon

Téli kerttervezés

<< vissza a kerti tippekhez 

Tartalomhoz tartozó címkék: kertészeti tanácsok