Téli csapadék a kertben

Megyeri Szabolcs

Az eddigi enyhe tél után a január végére megérkezett az igazi hideg, a híradások havazásokról, jelentős lehűlésről adnak számot. A különböző halmazállapotú csapadékok nem csupán az öltözködés és a közlekedés terén okozhatnak bosszúságokat, hanem a kertek gazdáinak is feladatokat jelentenek.

A kemény téli időszakokban nem ritka az ónos eső, mely talán a tél legalattomosabb fegyvere, nyomában csúszós felületek és vastag, páncélszerű jéglerakódások alakulnak ki. A járdát ilyenkor csúszásmentesíteni kell, de a növények is megsínylik a fagyos csapadékot. Érdekesség, hogy az ágakra, hajtásokra rakódó jég elsősorban nem fagyveszélyt jelent, sokszor épp ez a jégréteg óvja meg a növényeket a komolyabb fagyoktól. Az igazi gond a súly, mivel a jéggel terhelt ágak letörhetnek, akár a szép, szabályos lombkorona is odaveszhet. A védekezés elsősorban a jégréteg eltüntetéséből áll, amit óvatos, körültekintő ütögetéssel, rázással oldhatunk meg. Még jobb azonban, ha ónos eső előrejelzésekor a kisebb, törékenyebb, vagy a fokozottan fagyérzékeny példányokat letakarjuk fóliával, de a rózsa-, vagy szőlőtöveket egy felfordított vödörrel is védhetjük pár napig.

A tél másik szokásos hozománya a hó, melynek a gyerekek nagyon örülnek, ám sok kellemetlenséget is tud okozni. Nagyon fontos, hogy havazáskor só helyett környezetbarát szóróanyagokat használjunk! Tudni kell, hogy autóúton szabad a sózás, így az ottani beszórt havat sose toljuk rá az utcafronti növényekre, mert súlyosan károsodhatnak. A kertben, vagy a járdán használjunk homokot, hamut, vagy például kőzúzalékot. A kerti örökzöldekre rakódó havat szintén a törésveszély miatt távolítsuk el, finom rázásokkal, simításokkal. A téli problémák köre sajnos itt még nem fejeződik be, ebben az időszakban is számolnunk kell égési foltokkal, kiszáradással, melyek barnulás formájában jelentkeznek a növényeken. Az égést a téli időszakban jelentkező erős napsütés, és a napsugarak hóról való visszaverődése okozza, mely egyszerűen leégeti a növények levelét, felületét. A jelenség megelőzhető helyes faj, és fajta választással, megfelelő őszi felkészítéssel, és szakszerű téli ápolással.

 

Tartalomhoz tartozó címkék: kerti mese
blog comments powered by Disqus
Növényrendelés
Kertész TV

MAI TÉMA:
GYÖKERES (FÖLDLABDÁS, CSEREPES) EZÜSTFENYŐ KARÁCSONYFÁNAK

Facebook
MSZ köszöntő

Köszöntöm Kertészetemben! 

Kosár
0 árucikk
Hívjon minket
Hívjon minket
Ha a rendelésében útmutatásra van szüksége, kérem hívja kertész kollégáimat, akikkel készséggel segítünk Önnek
 
 
    

    
Házhozszállítás
A növények kiszállítása nem postai úton történik, hanem Magyarországon egyedülálló módon országosan a kertészet teherautójával, a kertészeti szakmának megfelelő szállítási módon.
kertnéző
 

Kertészetem legkedveltebb 
ingyenes 
szolgáltatása, hogy az Ön által a 
webáruházam felületén
kiválogatott és megrendelt
növényekről fényképet vagy
videót küldök Önnek
a kiszállítást megelőzően.