Telepítsünk izgalmas sövényt!

Megyeri Szabolcs 2015-02-06 14:03:32

A sövény funkciója a kertben a térelválasztás. Általában telekhatár mentén helyezik el, de a kerten belül is leválaszthatunk kisebb tereket.  Ha sövényt szeretnénk, jusson eszünkbe, hogy nem feltétlenül kell unalmasnak lennie!

A tuja (pl.: Thuja occidentalis ’Smaragd’), a fagyal (pl.: Ligustrum ovalifolium), a puszpáng (pl.: Buxus sempervirens) igazán szép növények, és egész évben díszítenek. De ezeket akár más növényekkel is kombinálhatjuk! Nagyon jól mutat egy lombjával és egy virágjaival díszítő cserje egymás mellett. Kipróbálhatjuk az alábbi képen látható megoldást, ahol buxus és aranyvessző (pl.: Forsythia x intermedia) váltakozik.  Ha többféle növényt alkalmazunk együtt, akkor vegyük figyelembe, hogy nyírása, fenntartása fokozottabb figyelmet igényel, mert a két növény más habitusú.

A virágzó sövények igazi színfoltjai a kertnek. Kerti gyöngyvesszőből  (pl.: Spiraea x vanhouttei) szép nyíratlan sövény alakítható ki, erre a célra javaslom a hortenziát is (pl.: Hydrangea paniculata ’Grandiflora’). Utóbbiak fehér virágúak, a következő színes virágú cserjék alkalmasak még sövénynek: az orgona (pl.: Syringa vulgaris), nyáriorgona (pl.: Buddleia davidii), aranyvessző (pl.: Forsythia x intermedia), jezsámen (pl.: Philadelphus coronarius), japánbirs (pl.: Chaenomeles superba). A tűztövis (pl.: Pyracantha coccinea) nem csak virágaival díszít, ősszel a piros bogyók szép kontrasztot alkotnak a zöld lombbal, ráadásul kiváló védelmi funkciót is betölt töviseinek köszönhetően.

Játszhatunk a lombszínekkel is, vannak olyan cserjék, amelyek nem csak ősszel pompáznak sárgás, pirosas árnyalatokban.  Válasszuk a cserjék színes lombú fajtáit, melyeket az izgalmasabb színhatás érdekben ültessük az alapfajjal felváltva. Néhány som faj lombja elvesztése után színes vesszőikkel tovább díszíti a téli kertünket. A vörös vesszejű fehér som (pl.: Cornus alba ’Sibirica’) mellé ültessünk a sárgavesszejű somot (pl.: Cornus stolonifera ’Flaviramea’).

Tartalomhoz tartozó címkék: kerti mese
blog comments powered by Disqus
Növényrendelés
Kertész TV

MAI TÉMA:
ABIES CONCOLOR - KOLORÁDÓI JEGENYEFENYŐ

Facebook
MSZ köszöntő

Köszöntöm Kertészetemben! 

Kosár
0 árucikk
Hívjon minket
Hívjon minket
Ha a rendelésében útmutatásra van szüksége, kérem hívja kertész kollégáimat, akikkel készséggel segítünk Önnek
 
 
    

    
Házhozszállítás
A növények kiszállítása nem postai úton történik, hanem Magyarországon egyedülálló módon országosan a kertészet teherautójával, a kertészeti szakmának megfelelő szállítási módon.
kertnéző
 

Kertészetem legkedveltebb 
ingyenes 
szolgáltatása, hogy az Ön által a 
webáruházam felületén
kiválogatott és megrendelt
növényekről fényképet vagy
videót küldök Önnek
a kiszállítást megelőzően.