Termékek Menü
0

Tedd Meg Magadért.

Megyeri Szabolcs
2013-04-21 00:00:00

A tegnapi napnak (http://www.fokert.hu/tedd_meg_magadert_2) a Guinness rekord kísérletről, az árvácskák közösségi kiültetéséről írnék pár sort.

A pozitívumok:

+ a Főkert által szervezett akció közelebb hozza a városban élőket a Liget és a parkok szeretetéhez, a köztisztaság fontosságához.

+ különösen a gyerekek de persze mindenki számára nagyon tanulságos egy ilyen ültetés: amikor autóval elhajtunk egy beültetett virágágyás mellett, szinte csak legyintünk: még szép, hogy rendben van tartva! Ilyenkor azonban megtapasztaljuk, hogy valójában milyen kemény munka is szükséges ahhoz, hogy az ágyások be legyenek ültetve.

+ megszűnik a "színház effektus". A város lakók, nem passzív nézői (és így gyakran cinikus kritikusai) a parkfenntartásnak, hanem aktív résztvevői.

 

amiket legközelebb jobban meg kell fontolni véleményem szerint:

- a Guinness rekord kísérlet, talán sokakat érdekel, ugyanakkor felesleges versenyszituációt vizionál, amire a közösségi kertépítésben és az utcafrontszépítésben nincs szükség.

- az árvácska ültetése ( a rossz időjárás miatt tolódott ki ugyan a szezonja, nem a szervezők hibája), amit májusban aztán ki fognak szedni, ez ezért némiképpen hangulatromboló tény, különösen ha nincs lekommunikálva.

- a beszédek után, több mint 20 percig tájékoztatás nélkül várakoztatták az embereket a tűző napon. Ez egy alapvető hiba, melyet én is számtalanszor elkövettem már közösségi kertépítésnél és utcafrontszépítésnél. A kertészkedésben résztvevőket folyamatosan, átláthatóan, közérthetően tájékoztatni kell. Ha úgy érzik nem történik semmi, a hangulat, és az ültetési kedv rohamosan romlik. Ez felkészültséget és rátermettséget kíván a szervezőktől és a program helyi levezetőjétől.

Összegezve tehát egy mindenképpen példaértékű délelőtt volt a tegnapi napon, melyet jó lenne rendszeresen megszervezni, és ezúton gratulálok a szervezőknek és mindazoknak a kertészeknek akik tegnap segítették az amatőr kertbarátok lelkes munkáját.

< < Vissza