Tavaszi répavetés

Megyeri Szabolcs

A sárgarépa a magyar konyha egyik alapvető zöldsége, sokoldalúan felhasználható, ízletes termény, ami ráadásul a kiskertben is jól mutat, érdemes tehát vetni belőle otthon, hogy vegyszermentes, friss, és egészséges répát tálalhassunk fel.

Sárgarépát márciustól júliusig vethetünk, ám így május második felében mindenképp kései, rövid tenyészidejű hibridet válasszunk. Előkészületként alapos talajátmozgatás szükséges, a répa a laza talajokat kedveli, köves, rögös, kötött közegben a gyökér szétágazik, minősége romlik. Legjobb a mély rétegű, humuszban gazdag talaj, de az átlagos kerti föld általában teljesen megfelelő. A sárgarépa tápanyagigénye közepes, nagy lombozata miatt a nitrogén fontos számára, és káliumot is igényel, ezeket műtrágyával biztosíthatjuk, a friss szervestrágyázás kedvezőtlenül hat a növényre. Ültetéskor a magokat másfél arasznyi (25-30 cm) sortávolságba vessük, és alaposan öntözzük be (ez főleg a kései fajtáknál szükséges), mert a korai fejlődési szakaszban sok nedvességet kíván a növény. Hasznos trükk a magokat homokkal keverni, és így kiszórni, egyenletesebb lesz így az eloszlás. Mikor a hajtások már 2-4 lomblevelet növesztettek, egyelhetjük az ültetvényt hogy erős, vastag gyökereket kapjunk. Ilyenkor úgy szedjük ki a köztes példányokat, hogy a földben maradók között 4-7 centiméter tőtávolság maradjon. Egyelésre a későbbiekben is szükség lehet, ne sajnáljuk kihúzni a kicsi példányokat, ezek salátában akár azonnal hasznosíthatóak. A későbbiekben a fő feladatok a gyommentesítés és a kapálás lesznek, melyeket a tenyészidő alatt 3-4 alkalommal végezzünk el. A fejlődő répáknak a vetési időszakhoz képest kevesebb öntözésre lesz szükségük, a sárgarépa vízigénye közepesnek mondható. A szárazabb időszakokban az elmaradt csapadékot mindenképp pótolni kell. Betegségei közül a lisztharmat, vagy az alternáriás levélfoltosság jelenhet meg, kártevői pedig jellemzően a cserebogárpajorok, a vetési bagolylepke és a sárgarépalégy. Utóbbi ellen hathatós védekezés a vöröshagymával társítás, a hagyma távol tartja a legyet, a répa pedig a hagymát támadó legyet űzi el. A betegségek megelőzésében jelentős szerepe van az ellenálló hibridek és a minőségi, márkás vetőmag választásának.

Tartalomhoz tartozó címkék: kerti mese
blog comments powered by Disqus
Növényrendelés
Kertész TV

MAI TÉMA:
FUTÓRÓZSA METSZÉSE TAVASSZAL

Facebook
MSZ köszöntő

Köszöntöm Kertészetemben! 

Kosár
0 árucikk
Hívjon minket
Hívjon minket
Ha a rendelésében útmutatásra van szüksége, kérem hívja kertész kollégáimat, akikkel készséggel segítünk Önnek
 
 
    

    
Házhozszállítás
A növények kiszállítása nem postai úton történik, hanem Magyarországon egyedülálló módon országosan a kertészet teherautójával, a kertészeti szakmának megfelelő szállítási módon.
kertnéző
 

Kertészetem legkedveltebb 
ingyenes 
szolgáltatása, hogy az Ön által a 
webáruházam felületén
kiválogatott és megrendelt
növényekről fényképet vagy
videót küldök Önnek
a kiszállítást megelőzően.