Termékek Menü
0

Tavaszi fa-kalauz

Tavaszi fa-kalauz  
 
A tavasz ültetési szezon minden zöldterületen, legyen szó parkról, kertről, vagy éppen társasházi utcafrontról. A faültetés egy roppant izgalmas dolog, hiszen bármilyen fajról is legyen szó, hosszútávú, évekre szóló döntésről beszélünk, éppen ezért a megfelelő fajtaválasztás roppant fontos. Könnyű ugyanis hibás alapokra helyezni a fatelepítést, a problémák pedig gyakran csak több év múlva jelentkeznek, amikor a méretes monstrum már nehezen szanálható, ráadásul az utcafronti, vagyis a közterületi fák kivágása mindig engedélyköteles, az engedélyt a hatóságok pedig csak indokolt esetben adják meg!
 
A lehető legalapvetőbb hiba, ha a telepítendő fát rossz szempontok, szakmai érvek nélkül választják ki a lakók. Nem ritka, hogy gyermekkori kedves emlékek, hallomásból szerzett félinformációk, vagy az adott fa külső megjelenése, például szép virágai adnak lökést a választáshoz, de olyanról is hallottam már, hogy egy közösség egyszerűen a legolcsóbb, éppen akciós facsemetékből vásárolt be.
 
Természetesen ezek az utak nem járhatóak, hiszen a fontos szempontok között olyanok szerepelnek, mint a fa várható teljes magassága, lombkoronájának majdani mérete, vagy például az, hogy hajlamos-e a törésre, levélhullatásra, vonzza-e a madarakat, rovarokat. Természetesen sok egyéb szempont létezik még, ráadásul azt se felejtsük ki a sorból, hogy a leendő fának gyakran esztétikai szempontból is helyt kell állnia, vagyis nem hátrány, ha egyszerűen szép, mutatós. Ezért a házilag is problémamentesen elvégezhető virágültetéssel, fűmagvetéssel, és hasonló kisebb munkálatokkal ellentétben a fatelepítésnél mindenképp ajánlott kertészeti szakemberrel konzultálni, hogy a későbbi komoly bosszúságok elkerülhetővé váljanak. 
 
Az eddig elhangzott információk a tapasztaltabb utcafront-gondozó társasházi lakóknak és közös képviselőknek talán nem ismeretlenek, azonban a hasonló intelmek rendszerint nélkülözik a konkrétumokat, vagyis például azoknak az általánosan ültetett utcai fáknak a névsorát és jellemző tulajdonságait, ezt szeretném most pótolni.
Az alábbi rövid lista a legismertebb és a leggyakrabban választott utcai fákat tartalmazza rövid bemutatással, természetesen a kínálat ennél jóval szélesebb, kertész szakember tovvábi többtucatnyi fajt tud ajánlani!
 
Nyugati ostorfa - Celtis occidentalis
Előnyök: gyors növekedésű, jól tolerálja a városi, szennyezett levegőt, magas, jól árnyékoló fává fejlődik, fasorok kialakítására is kiválóan alkalmas.
Hátrányok: törzse egyenetlen, girbegurba lehet, így dekorációs értéke közepes. Fokozottan vonzza a galambokat, így a környéke madárpiszkos lehet
 
Korai juhar - Acer platanoides
Előnyök: városálló, a szennyezett levegőt jól tűrő fa, árnyékot ad, fasorokhoz jó alany
Hátrányok: termése könnyed terjed, hamar elszaporodik a környéken, az átlagnál vízigényesebb 
 
Selyemakác - Albizia julibrissin
Előnyök: dekorációs értéke kimagasló, virágai nagyon mutatósak. Mérsékelt árnyékot ad, lombja alá egyéb növények ültethetőek. Növekedése gyors, kifejlett mérete nem túl nagy.
Hátrányok: termésével "szemetel", időnként visszafagyhat
 
Nyír - Betula pendula
Előnyök: gyorsan nő, fehér törzse szépen díszít, látványos fa. Fajtaválasztéka gazdag. 
Hátrányok: allergizáló, meleg fekvésű helyeken betegségekre érzékennyé válhat
 
Szivarfa - Catalpa bignonioides
Előnyök: kiváló szoliterfa, egymagában ültetve is díszes, virágzata és termése egyaránt dekoratív, kisebb méretváltozata is létezik 
Hátrányok: "szemetel", melegebb időszakokban öntözést igényel 
 
Törökmogyoró - Corylus colurna
Előnyök: elsőrangú városi fa, a szárazságot, a meleget, és a szennyezett levegőt egyaránt jól tűri, fasorok kialakításához is jó választás, termése pedig ehető.
Hátrányok: pergő termése zavaró lehet, növekedési üteme lassabb, valamint allergizáló
 
Nyár - Populus 
Előnyök: gyors növekedésű, oszlopos változatban is létezik, dekoratív megjelenésű
Hátrányok: hamar elöregedik, törésre hajlamos, vihar során károkat okozhat. 
 
Hárs - Tilia
Előnyök: városállósága kiváló, virágai illatosak, fasorokhoz is ajánlható
Hátrányok: lassú növekedési ütemű, sarjhajtásait rendszeresen vissza kell vágni
 
Japánakác - Sophora japonica
Előnyök: gyorsan és magasra nő, illata kellemes, fasorokhoz alkalmas
Hátrányok: termésével "szemetel", girbegurba törzsű, virágai nagyon vonzzák a méheket, így például játszótér mellé, társasházi kertbe nem ideális 
 
Vérszilva - Prunus × cistena
Előnyök: jó várostűrő fa, virága és levele is díszít, fasornak is alkalmas, alacsony növésű változatából akár sövény is kialakítható
Hátrányok: termésével "szemetel", hosszan tartó hőségben öntözni szükséges.
Tartalomhoz tartozó címkék: kertészeti tanácsok