Termékek Menü
0

Társasházi kertépítés segítséggel

Megyeri Szabolcs
2015-05-05 11:32:23

Tavasszal rendszerint megújulnak a kertek, a családi házak tulajdonosai akár több héten keresztül dolgoznak a birtokon, hogy az a nyári aktív időszakra a legszebb, leghasználhatóbb formájába kerüljön. A társasházakban élőknek a tavasz ugyanakkor már ritkábban tartogat ilyenféle munkálatokat, aminek a legfőbb oka, hogy utóbbi helyeken nem egyetlen döntésképes tulajdonos határoz a dolgok alakulásáról, hanem egy komplett lakóközösség egyetértése kell a megújulás elindításához. Hogyan lehet az olykor alulmotivált, inaktív lakókat felrázni és a zöldítés felé terelni, a figyelmüket felkelteni, és konkrétumokkal döntési helyzetbe hozni?

A kerttervezés folyamatát nehéz társasházi körülmények közé adaptálni, hiszen egész más szempontok jönnek szóba, ráadásul minden egyes forintnyi kiadáshoz a teljes közösség rábólintása kellhet. A döntés meghozatalában, a folyamata elindításában fontos szerephez juthat a társasház képviselője által felkért kertész szakember, aki egy szakvélemény elkészítésével döntési helyzetbe hozhatja a lakókat, hiszen egy olyan dokumentációt mutathat be, melyre elegendő csupán igennel vagy nemmel felelni az egybegyűlteknek. Nagyon fontos ugyanis, hogy a házbeliek egyszerű kérdéssel szembesüljenek, mert ha a részletek felől közelítenek, például hogy milyen fát ültessenek, milyen dísznövényt válasszanak, milyen térkövet rakjanak le, ésatöbbi, akkor a tárgyalás ezer irányba szétforgácsolódik, és nagy valószínűséggel eredménytelen lesz. Míg ha csupán az a kérdés, hogy a szakember által összeállított tervezetet támogatják-e, akkor elég egyetlen döntést meghozni, a terv mögött álló szakmaiság pedig egyúttal szintén biztosított.

A felmérési vagy más nevén kertészeti szakvélemény – és ezt fontos tisztázni – nem egyenlő kertépítési tervvel, vagyis nem mérnöki munka, hanem ahogy a neve is tükrözi, egy szakvélemény, mely iránymutatást ad a lehetséges ültetésekről, átalakításokról, ágyások kialakításáról, tartalmazza az adott helyre javasolt növényfajok listáját, bemutatja a szóba jövő lehetőségeket, tehát inkább egyfajta sorvezető, mintsem kivitelezésre lépésről-lépésre felhasználható tervrajz. Az is lényeges tudnivaló, hogy egy átfogó kerttervezés költsége nagyságrendekkel nagyobb, mint egy felmérési szakvéleményé, így abban az esetben, ha a szakvéleményt elkészülte után valamilyen okból mégis meghiúsulnak a munkálatok, a közösséget nem éri tetemes kár a többmilliós tervezési költség miatt. A felmérési szakvélemény igénylése az azt elkészítő szakember felkeresésével kezdődik. A kertészmérnök, kertszakértő ezután minden esetben egy helyszíni bejárással méri fel az állapotokat, ez a fázis kihagyhatatlan, hiszen a szakvélemény minden esetben egyedi, és az adott terület sajátosságainak figyelembe vételével készül el.  Ebben a részegységben kerül sor a szakvélemény anyagi vonzatának tisztázására is, hiszen ez egy megbízáson alapuló munka, mely ugyanúgy költségekkel, munkadíjjal jár, mint egy ház állapotának felújítás, átépítés előtti felmérése. Az ár természetesen függ a terület nagyságától és a megrendelő igényeitől is, de nagyságrendileg össze sem hasonlítható a kerttervezés kiadásaival. A személyes találkozón a szakember a közös képviselő, vagy a lakók megbízottja(i) segítségével felméri a házbeliek igényeit, sorra veszi a lehetséges ültetési ötleteket, behatárolja a társasházi kert kialakítható funkcióit, és persze a legalapvetőbb körülményeket, mint például a napsütéses órák számát, a szélvédettséget, az uralkodó hőmérsékleti viszonyokat. Már a helyszíni bejárás során jegyzetelhető ötletekkel szolgál a megrendelőnek, de lényegi rész pár nappal később készül el, ez lesz maga a szakvélemény, mely egy alapos dokumentáció, ami tartalmazza az összes konklúziót, az ültethető növények körét pontosan behatárolva, a kialakítás lehetséges módjait, egy hozzávetőleges költségvonzatot, és sok más apró, de hasznos tudnivalót. A kertészeti szakvéleménnyel felvértezve a lakóközösség egy olyan értékes mankót kap, mely segítségével eldönthetik, hogy belevágnak-e a fejlesztésbe, amennyiben igen, akkor pedig a szakvéleményt útmutatóként, írott tanácsadásként használhatják fel a kivitelezés során.