Termékek Menü
0

Tanácsok a Törpe vöröslevelű rózsalonc ültetéséhez

Megyeri Szabolcs
2015-01-12 11:54:52

A legtöbb kertbarát feltűnő lilás-vöröses virágai miatt rendeli meg kertészetemtől a Törpe vöröslevelű rózsaloncot. Amennyiben kertjében van olyan hely, aminek földjét szívesen eltakarná, akkor remek választás Önnek ez a lombhullató díszcserje, mert 60-80 cm-es magasságának köszönhetően talajtakaróként is felhasználható. Napos, félárnyékos helyre is lehet ültetni, azonban félárnyékban kevesebb virágot fog hozni.

Ültetés előtti feladatok

Ha megtalálta a megfelelő helyet a rózsalonc számára, akkor, ajánlott azt a területet átforgatni ásóval, így porhanyósabb talajba lehet beültetni a cserjét. Ez azért is fontos, mert így könnyebben tud terjedni a gyökere a földben.

Az ültetés menete

Javasolt kétszer olyan mély és széles ültetőgödröt készíteni a cserje számára, mint amekkora konténerben kertészetemtől megkapta. Mivel tápanyagban dús talajokban fejlődik a legjobban a Törpe vöröslevelű rózsalonc, ezért a gödröt érdemes Dolce Vital általános virágföld keverékkel feltölteni, így biztos lehet abban, hogy a cserje az egész vegetációs idő alatt megfelelő mennyiségű tápanyagot kap. Miután elhelyezte a gödörben a cserjét, már nincsen más hátra, mint egy alapos megöntözés. Ezt a feladatot rendszeresen, hetente szükséges elintézni, azonban szárazabb, nyári napokon tanácsos még egy öntözést beiktatni.

Az ültetés utáni munkálatok

Mivel kertészetemtől konténeres kiszerelésben kapja meg a Törpe vöröslevelű rózsaloncot, ezért a téli fagyos napokat leszámítva, az év bármely szakában ültetheti. Azonban, ha a kora téli, de még fagymentes időszakot választja az ültetés idejének, akkor ajánlott felkészíteni a hideg hetekre a cserjét. Ekkor javasolt felaprított levelekkel, szalmával vagy talajtakaró hánccsal körbe venni a bokrot 30-40 cm-es magasságig. Ezzel az egyszerű óvintézkedéssel meg lehet előzni a tél okozta gyengülést. Később, amikor már nem jelent nagy gondot elviselnie a hideg napokat, a nagy hótakaró jelenthet gondot, ami az ágak közé beesik és szétnyomja azokat. Ez esetben egy kötéllel célszerű összekötni az ágakat, így elkerülhető ez a probléma.