Termékek Menü
0

Tanácsok a Tiverton lilaakác gondozásához

Megyeri Szabolcs
2015-01-21 12:42:47

A Tiverton lilaakác nem tartozik a túlzottan munkaigényes növények közé, de azért párszor érdemes ránézni illatos kertbarátunkra. Minden gondoskodást meghálál hosszú, kékeslila virágfüzéreivel.

Talajtakarás: A téli talajtakaráshoz használt háncsot nem szükséges rögtön eltávolítani, hiszen továbbra is megvédi a növényt a gyomoktól, illetve a talajt is segíti abban, hogy ne száradjon ki túl gyorsan. Esetleg ha nem elég vastag már a takaró, akkor lehet pótolni újabb talajtakaró háncs kiszórásával, hogy legalább 4-5 cm-es legyen a réteg.

Metszés: Ősszel és kora tavasszal kell megmetszeni a kékeslila virágú lilaakácot. A metszéssel irányíthatjuk a hajtásai, csillapíthatjuk a túlzott növekedését, megfiatalíthatjuk a régi lilaakácokat, valamint remekül meg lehet fékezni vele a betegségek terjedését is. 

Öntözés: Az ültetés végén mindenképpen alaposan meg kell öntözni a kékeslila virágú lilaakácot, amit minden héten legalább egyszer meg is kell ismételni. Forró, száraz nyári napokon azonban érdemes még egy öntözési napot beiktatni, hogy megelőzzük a talaj kiszáradását.

Növényvédelem: Ha minden igényét teljesítettük a Tiverton lilaakácnak, és pár napot szántunk rá, akkor az évek alatt nem szabhat gátat a virágzásnak kórokozó vagy kártevő. Ha esetleg ültetésnél nem figyeltünk, hogy napos helyre legyen téve a lilaakác, vagy a metszés során a szennyezett szerszámmal véletlenül befertőztük, akkor könnyen legyengíthetik a pajzstetvek vagy a levélfodrosodás és a lisztharmat kórokozói.  

Amennyiben Ön a bámulatos virágözön miatt választotta a kékeslila virágú lilaakácot, akkor mindenképpen érdemes pár napot ráfordítania, mert csak így érhető el a pazar virághozam.