Termékek Menü
0

4 tipp a sziklakert helyes kialakítására!

Megyeri Szabolcs
2015-02-25 11:03:03

A sziklakert a hegyvidéki táj hangulatát idézi meg. Néhány javaslatot szeretnék adni a sziklakertek kialakításához, hogy az sokáig kertünk dísze lehessen.

A növények igényeit vegyük figyelembe!

A sziklakerti növények számára fontos, hogy elegendő napfényhez jussanak, ehhez déli, vagy keleti fekvésű sziklakertet kell kialakítani. A gyökerük ne álljon vízben! A pangó vízben elrohadhatnak a gyökerek, melynek végső következménye a növény pusztulása. Ezért a sziklakert kialakításakor drénréteget kell kialakítani, ami a túlzott csapadék- vagy öntözővizet elvezeti.

A sziklakert illeszkedjen a kerthez!

Sokan hozzá nem értő módon alakítják ki a sziklakertjüket, így a hatás tájidegen lesz, vagyis nem illeszkedik megfelelően a kerthez, a terepadottságokhoz. Tipikus példája lehet egy sík vidéken kialakított sziklakert, az alábbi kép jól ábrázolja a problémát.

Csak egyféle követ alkalmazzunk!

Természetellenesnek, és igénytelennek hathat sziklakertünk, ha többféle követ kombinálunk. Az alkalmazott mulcs semmiképpen ne legyen fenyőkéreg, vagy gyöngykavics, mert ezzel is ronthatunk az összképen. A talajtakaráshoz használjuk a sziklák anyagával megegyező darabolt kőzetet.

Ügyeljünk a megfelelő méret kialakítására!

A sziklakert magassága ne haladja meg a 1,5 métert. Ha ennél nagyobb, akkor meghaladja a horizontvonalat, így zavarja majd tekintetünket, amikor élvezni szeretnénk szemünkkel kertünk látványát. Az alapterület se legyen túl nagy, mert aránytalannak hathat, ráadásul költségesebb a kialakítása és fenntartása is.