Sziklakert építése egyszerűen, olcsón: szórványköves sziklakert kialakítása

Megyeri Szabolcs 2015-03-16 17:40:47

A sziklakert építése, fenntartása költséges dolog, de van olyan típusa, ami kisebb anyagi ráfordítással is kialakítható. A tájképi sziklakertek a hegységek növényzetét, hangulatát hozzák el kertünkbe. Ennek két típusa van: egyik a röghegységeket (sziklakibúvásos sziklakert), másik a karsztvidékeket idézi (görgetegköves vagy szórványköves sziklakert).

A karsztvidékek jellemzője a száraz, sziklás, eróziótól lepusztult felszín. Ezt egyszerűen leutánozhatjuk kertünkben: a sziklákat szabálytalan, szórt elrendezésben helyezzük el, hogy minél természetesebb hatást keltsen.  Ennek kivitelezése egyszerű, mert nem szükséges tükörkiemelés, és drénréteget sem alakítunk ki. A köveket csupán a talajba kell süllyeszteni, úgy, hogy legalább az egyharmada legyen a föld alatt, és a sziklák legszélesebb lapja alul helyezkedjen el. A kövek alapanyaga legyen mészkő, vagy dolomit.

A karszt növényzete szárazságtűrő fajokból áll, a fűfajok és lágyszárú növények társulásaitól (sziklagyep, sztyepprét) a karsztbokorerdők felé cserjés sávok alkotnak átmenetet. Ezt a cserjés társulást mintázza ez a sziklakert típus. Jellemző fajok a kökény, a vadrózsa és a húsos som. A görgetegköves sziklakertben nem a virágok dominálnak, fás szárú növényeket, félcserjéket és díszfüveket alkalmazunk. Jól illik a sziklakertbe a zsálya (Salvia officinalis), a levendula (Lavandula fajok) és a szamárkenyér  (Echinops ritro). A karsztvidékeket idézik a mezei szegfű (Dianthus deltoides) és a kövirózsa fajok (például:  Sempervivum tectorum ’Noir’). Ültessünk kistermetű, elterülő örökzöldeket is, ideális választás például a terülő arany boróka (Juniperus media ’Old Gold’)

Tartalomhoz tartozó címkék: kerti mese
blog comments powered by Disqus
Növényrendelés
Kertész TV

MAI TÉMA:
KARÁCSONYI FENYŐK

Facebook
MSZ köszöntő

Köszöntöm Kertészetemben! 

Kosár
0 árucikk
Hívjon minket
Hívjon minket
Ha a rendelésében útmutatásra van szüksége, kérem hívja kertész kollégáimat, akikkel készséggel segítünk Önnek
 
 
    

    
Házhozszállítás
A növények kiszállítása nem postai úton történik, hanem Magyarországon egyedülálló módon országosan a kertészet teherautójával, a kertészeti szakmának megfelelő szállítási módon.
kertnéző
 

Kertészetem legkedveltebb 
ingyenes 
szolgáltatása, hogy az Ön által a 
webáruházam felületén
kiválogatott és megrendelt
növényekről fényképet vagy
videót küldök Önnek
a kiszállítást megelőzően.