Termékek Menü
0

Sövénytelepítés ősszel

Megyeri Szabolcs

Nincsen kert kerítés nélkül, pedig sokan nem szeretjük a különböző birtokhatároló elemeket, legyenek fából, téglából, vagy drótból. Ha már szükséges körbekeríteni telkünket, jó ötlet úgy cselekedni, hogy a határoló illeszkedjen a kert világába, vagyis élő, zöld, legyen. Aki így gondolkodik, mindenképpen sövényt fog ültetni.

A sövénykerítésnek számos előnye van, dekoratív, átláthatatlan, takarja az épített kerítést, és a tüskés fajták hatékony védvonalat is alkotnak, melyen átmászni nem lehet. A sövénytelepítésnek a tavasz mellett késő ősszel jön el az ideje, így aki élő kerítést ültetne, most kell nekikezdenie. A sövények telepítésekor mindig a növények fajtájából, és méretéből kell kiindulni, a fenyők, örökzöldek esetében 40x40x40 cm-es gödröt kell készíteni, amennyiben azonban a növények már méretesek (két méternél nagyobbak) akkor nem árt számukra az 1x1x1 m-es ültetőgödör készítése. A gödör kiásása során mindenképp célszerű trágyát keverni az alsó rétegbe, a későbbi jobb tápanyagellátás miatt. Lehetőleg a korábban kiszedett rétegek ugyanabban a sorrendben kerüljenek visszarakásra. A gödröket még az ültetést megelőző napon be lehet öntözni, így kellően nedves, de már szikkadtabb közegbe lehet ültetni, ezzel a növények későbbi megdőlése is megelőzhető. A telepítési távolság a kerítéstől mérve ideális esetben legalább egy méter, a későbbiekben ez a gondozást megkönnyíti, jobban hozzáférhető lesz sövényünk a nyírás, és a gondozás során. Az is fontos szempont, hogy a megfelelően választott távolsággal az esetleges szomszédi vitákat, konfliktusokat is megelőzhetjük.

Tipp: választhatunk ehető termést hozó sövényfajtákat, így nem csupán dekoratív, de hasznos is lesz az élő kerítés

A javasolt ültetési sűrűség 80 centimétertől az 1-1,5 méteres szélességig terjedhet, ez adja a megfelelő életteret a növény számára. Az ennél közelebbi ültetés bizonyára hamarabb összezáródó növényfalt eredményez, de a kórokozók is jobban érzik majd magukat az összeboruló lombok között. Az örökzöldeket az év során egyszer, legfeljebb kétszer szükséges metszeni, de a második inkább már csak alakító, formázó művelet lesz. Az elsődleges metszés tavaszi telepítés esetén ősszel esedékes, figyelve arra, hogy a növényt engedjük felnőni a kellő magasságig, és csak utána metsszük vissza, mert fősudarat már nem fog tudni újat növeszteni, viszont az oldalirányú növekedés megerősödik. A növekedést serkenti a folyamatos öntözés, mely csöpögtető öntözőrendszerrel könnyedén megoldható, ettől akár kétszer olyan gyorsan fejlődik a növény, persze a megfelelő tápanyag utánpótlás mellett.