A Rosa Graham Thomas angol rózsa metszése

A rózsa metszése mindig kardinális kérdés, és nem is a legegyszerűbb feladat, ám közel sem olyan nagy kihívás, mint azt sokan hiszik. Így senkit se riasszanak vissza a rózsa metszési teendői, mert a visszavágás művelete könnyen megtanulható, ráadásul évente csak nagyjából féltucat alkalommal kell az olló után nyúlnunk. Az első és legfontosabb rózsametszési időszak a kora tavasz, ilyenkor végezhető el a növény ifjítása és formára alakítása. A rózsa tavaszi metszése a tél végén időszerű, de fontos a pontos időzítés.  

A tavaszi metszésnek a márciusi rügyfakadás előtt kell megtörténnie, mikor a kemény reggeli fagyok már elmúltak, a túl korai metszéssel ugyanis azt kockáztathatjuk, hogy a hirtelen visszatérő mínuszok károsítják a rövid vesszőket. A megfelelő tavaszi időpontban éles, tiszta ollót használva, a rügy felett fél-egy centiméterrel, ferdén ejtsük meg a vágást. A legfelső rügy abba az irányba nézzen, amerre az új hajtást nevelni szeretnénk, így alakíthatjuk a nekünk tetsző formára a rózsánkat!

A gyökérnyakból kiinduló vadhajtásokat tőből távolítsuk el, és lehetőleg három vagy négy vázágat hagyjunk meg a szép forma érdekében. A rózsa tavaszi metszését követően már egyszerűbb lesz a dolgunk, a késő tavaszi, nyári hónapok alatt ugyanis csak akkor szükséges újra metszeni a rózsát, ha elhalt leveleket, elvirágzott virágokat látunk rajta. Ezeket nyessük le, hogy a rózsa külalakja makulátlan legyen, így egészen a késő őszi fagyvédelmi feladatokig nem lesz különösebb teendőnk.  

Tartalomhoz tartozó címkék: kerti mese
blog comments powered by Disqus
Növényrendelés
Kertész TV

MAI TÉMA:
ILLATOS FENYŐFA: LUC FENYŐ KARÁCSONYFA

Facebook
MSZ köszöntő

Köszöntöm Kertészetemben! 

Kosár
0 árucikk
Hívjon minket
Hívjon minket
Ha a rendelésében útmutatásra van szüksége, kérem hívja kertész kollégáimat, akikkel készséggel segítünk Önnek
 
 
    

    
Házhozszállítás
A növények kiszállítása nem postai úton történik, hanem Magyarországon egyedülálló módon országosan a kertészet teherautójával, a kertészeti szakmának megfelelő szállítási módon.
kertnéző
 

Kertészetem legkedveltebb 
ingyenes 
szolgáltatása, hogy az Ön által a 
webáruházam felületén
kiválogatott és megrendelt
növényekről fényképet vagy
videót küldök Önnek
a kiszállítást megelőzően.