Termékek Menü
0

A Rosa Graham Thomas angol rózsa metszése

A rózsa metszése mindig kardinális kérdés, és nem is a legegyszerűbb feladat, ám közel sem olyan nagy kihívás, mint azt sokan hiszik. Így senkit se riasszanak vissza a rózsa metszési teendői, mert a visszavágás művelete könnyen megtanulható, ráadásul évente csak nagyjából féltucat alkalommal kell az olló után nyúlnunk. Az első és legfontosabb rózsametszési időszak a kora tavasz, ilyenkor végezhető el a növény ifjítása és formára alakítása. A rózsa tavaszi metszése a tél végén időszerű, de fontos a pontos időzítés.  

A tavaszi metszésnek a márciusi rügyfakadás előtt kell megtörténnie, mikor a kemény reggeli fagyok már elmúltak, a túl korai metszéssel ugyanis azt kockáztathatjuk, hogy a hirtelen visszatérő mínuszok károsítják a rövid vesszőket. A megfelelő tavaszi időpontban éles, tiszta ollót használva, a rügy felett fél-egy centiméterrel, ferdén ejtsük meg a vágást. A legfelső rügy abba az irányba nézzen, amerre az új hajtást nevelni szeretnénk, így alakíthatjuk a nekünk tetsző formára a rózsánkat!

A gyökérnyakból kiinduló vadhajtásokat tőből távolítsuk el, és lehetőleg három vagy négy vázágat hagyjunk meg a szép forma érdekében. A rózsa tavaszi metszését követően már egyszerűbb lesz a dolgunk, a késő tavaszi, nyári hónapok alatt ugyanis csak akkor szükséges újra metszeni a rózsát, ha elhalt leveleket, elvirágzott virágokat látunk rajta. Ezeket nyessük le, hogy a rózsa külalakja makulátlan legyen, így egészen a késő őszi fagyvédelmi feladatokig nem lesz különösebb teendőnk.