A Rosa Golden Showers futórózsa gondozása

Megyeri Szabolcs 2014-12-16 16:55:37

A Rosa Golden Showers futórózsa gondozása egyáltalán nem bonyolult feladat, de a rózsa ápolásának megszokott, fontos lépéseit nem hagyhatjuk ki, amennyiben folyamatosan virágzó, dekoratív rózsát szeretnénk a kertben tudni. A futórózsákkal mindenekelőtt szakszerűen kivitelezett támasztékrendszert igényelnek, így ültetés előtt gondoskodjunk erről, akár falra, akár pergolára, vagy egyéb támasztékra kívánjuk rózsánkat futtatni.

Szintén fontos feladat az öntözés, melyet a Rosa Golden Showers futórózsa esetében 8-12 naponta szükséges megtenni. A gyakorlatban mindig az aktuális időjáráshoz kell igazítani az öntözési gyakoriságot, vagyis nedves, esős hetekben ritkábban, száraz, aszályos időszakokban gyakrabban locsoljuk rózsánkat. Egyszerre egy tőhöz 10-15 liter vizet juttassunk ki, mindenképpen árasztásos módszerrel, vagyis kannát, esetleg egy vödröt használva a vizet a növény tövéhez öntsük.

A rózsa öntözése ne történjen nagyobb nyomáson működő kerti locsolótömlővel, valamint kerüljük a virágok és levelek spriccelését, ez utóbbi a gombás rózsabetegségek előidézője lehet. A Rosa Golden Showers futórózsa tápanyag ellátásáról a szakszerű ültetést követően egy évig nem szükséges gondoskodni, a későbbiekben évente és négyzetméterenként 5-10 kilogramm érett istállótrágyát helyezzünk ki, valamint komposzttal is dúsíthatjuk a rózsa közegét. Nagyobb esőzések után az összetömörödött talajt kézi kultivátorral lazítsuk meg kissé, valamint ne feledkezzünk el az időnkénti gyommentesítő kapálásról sem.

A Rosa Golden Showers futórózsa a betegségekkel szemben közepes mértékben ellenálló, vagyis a szabályosan végrehajtott ültetést, és a helyes gondozást követően jó eséllyel nem kell rózsabetegségekkel kalkulálnunk. Sajnos olykor minden erőfeszítés ellenére egyes rózsabetegségek előfordulhatnak, így például lisztharmat, mozaikvírus, csillagpenész, rózsarozsda, és esetenként levéltetvek is megjelenthetnek. Az ősz elmúltával, az első keményebb fagyok megérkeztekor a Rosa Golden Showers futórózsát meg kell védeni a hidegtől, ebben az időszakban a töveket kupacoljuk fel, vagyis halmozzunk rájuk földet úgy, hogy a dombocska a szemzés fölött 10-15 centivel legyen. Fontos, hogy a talajjal takart növényrészt a lombtalanítsuk, valamint a föld alá kerülő hajtásokat metsszük le! A rózsa téli védelme nem hagyható el, erre minden évben emlékezzünk!

Tartalomhoz tartozó címkék: kerti mese
blog comments powered by Disqus
Növényrendelés
Kertész TV

MAI TÉMA:
GYÖKERES (FÖLDLABDÁS,CSEREPES) EZÜSTFENYŐ KARÁCSONYFÁNAK

Facebook
MSZ köszöntő

Köszöntöm Kertészetemben! 

Kosár
0 árucikk
Hívjon minket
Hívjon minket
Ha a rendelésében útmutatásra van szüksége, kérem hívja kertész kollégáimat, akikkel készséggel segítünk Önnek
 
 
    

    
Házhozszállítás
A növények kiszállítása nem postai úton történik, hanem Magyarországon egyedülálló módon országosan a kertészet teherautójával, a kertészeti szakmának megfelelő szállítási módon.
kertnéző
 

Kertészetem legkedveltebb 
ingyenes 
szolgáltatása, hogy az Ön által a 
webáruházam felületén
kiválogatott és megrendelt
növényekről fényképet vagy
videót küldök Önnek
a kiszállítást megelőzően.