Termékek Menü
0

A Rosa Golden Showers futórózsa gondozása

Megyeri Szabolcs
2014-12-16 16:55:37

A Rosa Golden Showers futórózsa gondozása egyáltalán nem bonyolult feladat, de a rózsa ápolásának megszokott, fontos lépéseit nem hagyhatjuk ki, amennyiben folyamatosan virágzó, dekoratív rózsát szeretnénk a kertben tudni. A futórózsákkal mindenekelőtt szakszerűen kivitelezett támasztékrendszert igényelnek, így ültetés előtt gondoskodjunk erről, akár falra, akár pergolára, vagy egyéb támasztékra kívánjuk rózsánkat futtatni.

Szintén fontos feladat az öntözés, melyet a Rosa Golden Showers futórózsa esetében 8-12 naponta szükséges megtenni. A gyakorlatban mindig az aktuális időjáráshoz kell igazítani az öntözési gyakoriságot, vagyis nedves, esős hetekben ritkábban, száraz, aszályos időszakokban gyakrabban locsoljuk rózsánkat. Egyszerre egy tőhöz 10-15 liter vizet juttassunk ki, mindenképpen árasztásos módszerrel, vagyis kannát, esetleg egy vödröt használva a vizet a növény tövéhez öntsük.

A rózsa öntözése ne történjen nagyobb nyomáson működő kerti locsolótömlővel, valamint kerüljük a virágok és levelek spriccelését, ez utóbbi a gombás rózsabetegségek előidézője lehet. A Rosa Golden Showers futórózsa tápanyag ellátásáról a szakszerű ültetést követően egy évig nem szükséges gondoskodni, a későbbiekben évente és négyzetméterenként 5-10 kilogramm érett istállótrágyát helyezzünk ki, valamint komposzttal is dúsíthatjuk a rózsa közegét. Nagyobb esőzések után az összetömörödött talajt kézi kultivátorral lazítsuk meg kissé, valamint ne feledkezzünk el az időnkénti gyommentesítő kapálásról sem.

A Rosa Golden Showers futórózsa a betegségekkel szemben közepes mértékben ellenálló, vagyis a szabályosan végrehajtott ültetést, és a helyes gondozást követően jó eséllyel nem kell rózsabetegségekkel kalkulálnunk. Sajnos olykor minden erőfeszítés ellenére egyes rózsabetegségek előfordulhatnak, így például lisztharmat, mozaikvírus, csillagpenész, rózsarozsda, és esetenként levéltetvek is megjelenthetnek. Az ősz elmúltával, az első keményebb fagyok megérkeztekor a Rosa Golden Showers futórózsát meg kell védeni a hidegtől, ebben az időszakban a töveket kupacoljuk fel, vagyis halmozzunk rájuk földet úgy, hogy a dombocska a szemzés fölött 10-15 centivel legyen. Fontos, hogy a talajjal takart növényrészt a lombtalanítsuk, valamint a föld alá kerülő hajtásokat metsszük le! A rózsa téli védelme nem hagyható el, erre minden évben emlékezzünk!