Rendezett, de fenntartható?

Megyeri Szabolcs 2013-08-25 00:00:00

A képen két dolgot fogunk elemezni: 

1. A kaviccsal beszórt felületet egy magánkertben kézzel, seprűvel, lombszívóval talán könnyebb tisztán tartani a levelektől, szeméttől. Ugyanakkor a kép Nyugaton készült, ahol talán nem szemetelnek annyira, és lombhullató fák sincsenek a közelben. Ráadásul gyakorlat, hogy a kavicsot, ami a talajban kialakított tükörre fektetett geotextiliára van feltöltve, évente, kétévente átmossák. Összegezve: a kavics, dekorkő borítás olyan mint a kerti tó, lehet álomszép ékszerdoboz, de ha megcsúszunk az ápolással akkor egy szörnyű kerti torzó válik belőle. 
2. A képen látható magas örökzöld, mondhatnánk alakfa, a "living art" (élő művészet) elvei szerint kialakított növény. Erre persze sok gyakorló kertész mosolyog csak. Az oka ennek, hogy a legtöbb ilyen (bár ez nem von le semmit szépségéből, vagy egyediségéből) örökzöld egyszerűen elkezdett barnulni, száradni, és a száraz ágakat, hajtásokat eltávolították, és a maradék lombfelületből alakították ki ezt a formát. Ha tehát egy örökzöld növényünk pusztul, mindig igyekezzünk neki még egy utolsó esélyt adni az alakítással. 

A képet köszönöm Lillának, Szlovéniából!

< < Vissza

Tartalomhoz tartozó címkék: kerti mese
blog comments powered by Disqus
Növényrendelés
Kertész TV

MAI TÉMA:
GYÖKERES KARÁCSONYFA - KÜLÖNLEGES KARÁCSONYFA - CSEREPES KARÁCSONYFA

Facebook
MSZ köszöntő

Köszöntöm Kertészetemben! 

Kosár
0 árucikk
Hívjon minket
Hívjon minket
Ha a rendelésében útmutatásra van szüksége, kérem hívja kertész kollégáimat, akikkel készséggel segítünk Önnek
 
 
    

    
Házhozszállítás
A növények kiszállítása nem postai úton történik, hanem Magyarországon egyedülálló módon országosan a kertészet teherautójával, a kertészeti szakmának megfelelő szállítási módon.
kertnéző
 

Kertészetem legkedveltebb 
ingyenes 
szolgáltatása, hogy az Ön által a 
webáruházam felületén
kiválogatott és megrendelt
növényekről fényképet vagy
videót küldök Önnek
a kiszállítást megelőzően.