Termékek Menü
0

Pár gondolat a nyírfa ápolásához

Megyeri Szabolcs
2015-02-11 14:21:17

A nyírfa gondozása nem igényel nagy szaktudást. Az ápolás során meg kell említeni a metszést és az öntözést.

  • Közepes a vízigénye, ezért elég, ha heti egyszer alaposan megöntözzük, nem szükséges többször elvégezni ezt a műveletet. Egyedül akkor nélkülözhetetlen a többszöri öntözés, ha nyáron nagy a szárazság, ilyenkor legalább kétszer öntözzünk.
  • Metszéskor tetszőlegesen alkalmazhatunk alakító metszést, meghagyhatjuk talpig csüngőre vagy felnyírhatjuk magasabbra is. A száraz ágakat metszőollóval eltávolítjuk valamint meg kell még jegyezni, hogy a nyírfa egy térfoglaló növény, az alatta kihajtó sarjakat is el kell távolítanunk.
  • A növényvédelem nem túl fontos a nyírfa életében, mert elég ellenálló fajta, betegségek nem nagyon jelennek meg rajta, de előfordulhatnak levéltetvek. A levéltetvek apró, 1-2 mm nagyságúak és növényünk levelein okozhatnak hatalmas károkat. A sárga szín vonzza a levéltetveket, védekezzünk ellenük sárga ragacsos színcsapdával. A növény lombjára kihelyezve már a károsítás előtt észlelhetjük jelenlétüket. Másik védekezési mód a permetezés. Nagyon fontos, hogy a permetlét a levelek fonákjára juttassuk ki, mert a levéltetvek ott élnek. Növeli a védekezés hatékonyságát, ha a levéltetvek felszaporodása előtt juttatjuk ki a növényvédő szert.

Ha odafigyelünk és betartjuk a lépéseket, pompás, tekintélyes tagja lehet kertünknek.

Tartalomhoz tartozó címkék: díszfák metszés