Termékek Menü
0

Palántázás kreatívan

Megyeri Szabolcs
2014-02-02 11:21:30

Már február van, ami egyrészt azt jelenti, hogy a télből már csak egy kurta hónap van hátra, másrészt azt is, hogy a magvetés és a palántázás szezonja hivatalosan is elindult. A témában már két bejegyzés is született a blogon (ITT és ITT), de nem lehet eleget hangsúlyozni, hogy ez az "elő"kertészkedés milyen hasznos és szórakoztató elfoglaltság. A magvetés azonban sokakat egyszerűen hidegen hagy, azt mondják, hogy nem akarok vesződni a palánták nevelésével, majd egy-másfél hónap múlva, ha a kerti kiültetés már aktuálissá válik, vásárolok előnevelt palántákat, azokat kiültetem, és kész. Így valóban át lehet ugrani ezt a munkafázist, de nem feltétlen érdemes, mert a palántázásnak is megvannak a maga szépségei, a háztáji termény ilyen módon a "születésétől" fogva a mi kezünk munkájának eredménye, pontosan fogjuk tudni, hogy milyen fajtát nevelünk. Amennyiben jó minőségű vetőanyaggal állunk neki a dolognak, az is előny, hogy biztosak lehetünk benne, hogy az elvárásainknak megfelelő fajtát birtokoljuk, ráadásul így a növénykék ellenállóbbak, erősebbek is lesznek, vagyis a leendő termény is jó eséllyel a lehető legszebb, legfinomabb lesz. A palántanevelés melletti kampányomban fontos vonzerő lehet, ha azt is bemutatom, hogy a magoncok nevelése kreatívan is történhet, például egyedi, környezetbarát, és nem utolsósorban olcsó palántázóedények alkalmazásával.

8.jpg

Fűszernövények, palánták neveléséhez szép és praktikus az ilyen önöntöző palack-kreálmány. A szakszerű szétvágás nem egyszerű, de utána már gyerekjáték az elkészítés. A lefele fordított üvegszájon át spárgát vezetünk át, a felső részbe pedig földet helyezünk, és már ültethetünk is. Műanyag palackot is használhatunk, a célnak az is megfelel, úgy viszont csúnyább lesz.

Azt mindenki tudja valószínűleg, hogy a tél végi palántaneveléshez szükséges valamiféle ültetőtálca, melyet legegyszerűbben szaküzletekben szerezhetünk be. Ezek az alkalmatosságok jellemzően műanyagból készülnek, nem feltétlen szépek, és sokszor az is gond, hogy nem lehet őket a megfelelő helyre telepítni, például a gyakran ideálisnak számító ablakpárkányra, mert egyszerűen nagyok, szélesek (mivel elsősorban nem házi, hanem fóliás, üvegházas felhasználásra készülnek). A bolti ültetőtálcák ráadásul pénzbe kerülnek, a spórolás pedig rendszerint elsőbbséget élvez, hiszen a saját terményt sokan a pénztárca kímélése miatt részesítik előnyben. Lássuk hát, milyen alternatívák léteznek a házi palántázásban.

DIY-Seedling-pots.jpg

A toalettpapír gurigája elsőrangú edény, a mélysége ideális, és kiültetéskor könnyen kitolható belőle a palánta gyökerestül, földestül. Mivel így az edény alul nyitott lesz, mindenképp valamilyen alacsony, peremes tálcára pakoljuk a gurigákat, hogy a felesleges víz távozásakor ne keletkezzenek tócsák mindenhol.

brokkoli-palánta.jpg

tojás cserép.jpg

A tojástálcát és a tojást egy kalap alá lehet venni, hiszen általában együtt szerezzük be őket. A papírból készült , tálca kiváló szaporító, minden háztartásban akad belőle, a kétsoros változatok pedig bármilyen ablakpárkányon elférnek. Maga a tojás is alkalmas a célra, ám inkább látványos, mint praktikus keltetőedény.

IMG_2883.JPG

A félliteres (manapság már inkább háromdecis) tejfölöspohár legfőbb előnye, hogy gyárilag rendelkezik átlátszó fedővel. A csírázásig fedést (meleget) igénylő magoknak így szuper hely, ha pedig már kibújtak a magoncok, a fedelet egyszerűen leszedhetjük. Mivel általában legalább öt centi mélységű ültetőközeg kell a palántáknak, a tejfölöspohárban marad alul annyi hely, hogy kétujjnyi aprókavicsot szórjunk bele, így a felesleges víz nem a gyökereknél fog állni.

IMG_2882.JPG

Az üdítőitalok dobozai is hasznosíthatóak, a víz nem fogja szétmállasztani őket, a levágott fedélrészrből pedig az ültetvényt azonosító cimketartó is készíthető. Mivel ezek a dobozok vízmentesen zárnak, ebben az esetben is hasznos az alsó felükre pár lyukat ütni.

milk-carton-no-lemons-685x1024.jpg

Ez a növénynevelede az előző dizájnosabb változata. Alapvetően ugyanabból a a tejes-, vagy üdítősdobozból készül, de ez esetben állítva, és valamilyen anyaggal (csíkokra vágott vászon, vagy géz, például a lejárt elsősegélydobozból) burkolva. Amennyiben a növények kibújása után aprókaviccsal, vagy mohával mulcsoljuk a föld felszínét, a kiszáradástól is megóvjuk lakóját. Ebben akár a betakarításig is maradhat a fűszernövény, vagy az egyéb kis helyigényű zöldség.

Kitchen-herbs-in-tin-cans..jpg

Konzervdoboz is akad minden konyhában, ha pedig kiürült, növényneveldévé válhat. Ez is magas, tehát itt is lehet kavicságyat tenni az aljára, de egy szöggel át is üthető alul, ha ez szükséges. Rusztikusabb lesz a látvány, ha a képen látható módon cimkézzük fel.

IMG_2877.JPG

A joghurtok, pudingok kis edényei is alkalmasak, előnyük, hogy a megfelelő formába pakolhatjuk őket, igazodva például az ablakpárkány hosszához, szélességéhez. A fagyispálcák (vagy akár a munkahelyi kávéautomata keverőpálcikái) pedig azonosíthatják az edények lakóit. A kis térfogat miatt itt se feledkezzünk el a víz elfolyásának biztosításáról.

seedlingpot.jpg

Télen biztosan mindenki vásárol időnként narancsot, grapefruitot, ha pedig a gyümölcsöt nem a hagyományos módon pucoljuk meg, hanem félbevágjuk, akkor máris két ültetőedényünk van narancsonként. A héjból kiültetéskor egyszerű lesz kiborítani a növényt gyökérrel együtt épségben, a kiürült narancsdarabok pedig rögtön mehetnek majd a komposztba.

F41LL5UFFPY4BYV.MEDIUM.jpg

Egészen minimalista ötlet az újságpapírból kreált edény. A legegyszerűbb, ha fogunk egy sörös, vagy borospalackot, az újságot körécsavarjuk, majd az alján behajtjuk, és egy csík ragasztószalaggal rögzítjük. Az üvegről lehúzva már kész is a papíredény, amit mivel nem túl stabil, érdemes egyenként, vagy csoportosan összekötni. Az öntözéssel óvatosan kell bánni, mert ha a papír szétázik, oda az edény. Kiültetéskor csak szét kell tépni a borítást.

contemporary-indoor-pots-and-planters.jpg

Az ültetőzsák kicsit kilóg a sorból, mert szaküzletben kell beszerezni, és ablakpárkányra sem igen rakható, nagy előnye viszont, hogy kerttel nem rendelkező balkonkertészek a palánták megerősödése után átültetés nélkül az egészet kivihetik az erkélyre. Itt is van olcsóbb alternatíva, ha például egy elfektetett zsák termőföldbe lyukakat ütünk, és oda vetjük a magokat. A magoncok kibújása után így a növények szintén nem szorulnak átültetése, és a zsák egyben kivihető a balkonra:

letöltés.jpg

Képek és ötletek: inneninneninneninneninneninneninneninnen, ésinnen.

< < Vissza a bloghoz

Tartalomhoz tartozó címkék: blog
blog comments powered by Disqus