Óvjuk meg a hóvirágokat!

Megyeri Szabolcs

A tél második felében még meglehetősen kevés virágzó növénnyel találkozunk, és ide most nem szabad beleszámolni az enyhe idő miatt korán rügyet bontó növényeket. Az év második hónapjának legszebb virágos növénye kétségkívül a hóvirág, ami azonban éppen elbűvölő külalakja miatt került veszélybe.

A hóvirág, mint a tavasz hírnöke híresült el, a hosszú és nyomasztó téli hetek után felüdülés látni zöldellő leveleit és fehér virágait, ezért roppant népszerűségre tett szert, gyakran látni, ahogy utcasarkokon, aluljárókban árulják a hóvirágokat, és a természetjárók is sokszor szednek belőlük. Ezzel talán még nem válna veszélyeztetett fajjá, ám az igazán káros folyamat az ipari mértékű hóvirág kitermelés, ami már nagyon sok bajt okoz. Az exportra szánt hóvirág-hagymákat gyakran a termőhely földjének felső rétegének teljes eltávolításával szerzik meg vállalkozók, akik tonnaszámra szedik fel a növényeket. Természetesen mindig a legszebb példányok lelőhelyeit dézsmálják meg, aminek következtében a silányabb állomány szaporodik tovább, így a hazai hóvirág populáció évről-évre satnyább lesz.

Tipp: a hóvirág védett növény, kiránduláskor, erdőjáráskor ne szakítsunk belőle, kertünkbe pedig hivatalos forrásból származó hagymákat ültessünk csak!

Mindennek tükrében arra buzdítok mindenkit, hogy a kísértésnek ellenállva ne vásároljanak utcán hóvirágot, mert a kereslet csökkenésével a kitermelés is visszaszorulhat. Az ipari jellegű begyűjtés ellen hasonlóképpen lehet felvenni a harcot, vagyis kertünkbe szánt hóvirághagymát mindig csak megbízható forrásból, kertészetekből szerezzünk be, ne olyan példányokat ültessünk, melyek hazai földből, export utáni behozatalból származnak. Magyarországon törvényi védettség alatt áll a hóvirág, a jog szerint „természetvédelmi szempontból jelentős növényfaj”, tehát gyűjtése nem megengedett. Az oltalom a nálunk őshonos kikeleti hóvirágra (Galanthus nivalis) vonatkozik. A hóvirágok rajongóinak a kertészeti árudák termesztésből származó virághagymáit ajánlom, melyeket ősszel lehet a kertbe ültetni. A hóvirághagymákat lombok alatti, félárnyékos területre kell telepíteni, és az őszi ültetés után a következő télutón már virágozni is fognak, pár éven belül pedig nagy összefüggő telepet alkotva az egész birtok fő téli díszévé válhatnak.

Tartalomhoz tartozó címkék: kerti mese
blog comments powered by Disqus
Növényrendelés
Kertész TV

MAI TÉMA:
GYÖKERES (FÖLDLABDÁS, CSEREPES) EZÜSTFENYŐ KARÁCSONYFÁNAK

Facebook
MSZ köszöntő

Köszöntöm Kertészetemben! 

Kosár
0 árucikk
Hívjon minket
Hívjon minket
Ha a rendelésében útmutatásra van szüksége, kérem hívja kertész kollégáimat, akikkel készséggel segítünk Önnek
 
 
    

    
Házhozszállítás
A növények kiszállítása nem postai úton történik, hanem Magyarországon egyedülálló módon országosan a kertészet teherautójával, a kertészeti szakmának megfelelő szállítási módon.
kertnéző
 

Kertészetem legkedveltebb 
ingyenes 
szolgáltatása, hogy az Ön által a 
webáruházam felületén
kiválogatott és megrendelt
növényekről fényképet vagy
videót küldök Önnek
a kiszállítást megelőzően.