Termékek Menü
0

Öt jó tanács a Rosa Sutter’s Gold narancssárga futórózsa gondozásához

Megyeri Szabolcs
2015-02-19 16:21:29

A Rosa Sutter's Gold futórózsa gondozása nem tér el a futórózsák gondozásától általában, így a rózsaápolási feladatok a megszokottak lesznek.  Ne feledje, hogy a futórózsák támasztékot igényelnek, így megfelelő támrendszert szükséges kiépíteni. A Rosa Sutter’s Gold illatos futórózsa növekedése csak úgy biztosítható, ha kötözéssel is rögzítjük a vesszőket, ugyanis a futórózsa önállóan nem képes kapaszkodásra.

A futórózsa ápolási teendői a következők:

Ültetés: A Rosa Sutter’s Gold futórózsa ültetési tőtávolsága közel egy méter, vagyis egy négyzetméternyi területre egy, legfeljebb két tő rózsa ültethető. Az ültetés helyének kiválasztásakor vegye figyelembe a rózsa magas fényigényét, és biztosítsa a megfelelő, tápanyagdús közeget is dísznövényének.

Öntözés: a Rosa Sutter’s Gold futórózsa öntözése 8-12 naponta időszerű az aktuális időjárás függvényében, vagyis nedves, esős hetekben ritkábban, szárazabb, aszályosabb időszakban gyakrabban szükséges öntözni. A rózsa öntözése mindig kannával történjen, árasztásos módszerrel, vagyis a vizet óvatosan kiengedve a töveket nedvesítsük. Egy rózsatő egyszerre 10-15 liter vizet igényel, a mennyiséget könnyen beállíthatjuk mércével rendelkező kannát használva.

Tápanyagok: A Rosa Sutter’s Gold futórózsa tápanyag igénye szakszerű ültetés esetén egy évig kielégítettnek tekinthető, a következő években pedig négyzetméterenként 5-10 kg érett istállótrágyát szükséges kihelyezni a tövekhez, de a futórózsa a komposztot is meghálálja. A tömörödött talajt időnként kézi ásóval lazítsa fel, és ne feledkezzen el a rendszeres gyommentesítő kapálásról sem!

Rózsabetegségek: A Rosa Sutter’s Gold illatos futórózsa a növénybetegségekre közepes mértékben érzékeny, így minőségi rózsatő rendelése, és szakszerű gondozás esetén növényvédelmi feladatokkal Önnek alig kell számolnia majd. Természetesen a megszokott rózsabetegségek felüthetik a fejüket, így például lisztharmat, mozaikvírus, csillagpenész, rózsarozsda, és esetenként levéltetvek is megjelenthetnek.

Teleltetés: Az ősz elmúltával, az első keményebb fagyok megérkeztekor a Rosa Sutter’s Gold futórózsát meg kell óvni a hidegtől, ebben az időszakban a rózsatöveket kupacolja fel, vagyis halmozzon rájuk földet úgy, hogy a földhalom a szemzés fölött 10-15 centivel legyen. Fontos, hogy a talajjal takart növényrészt a lombtalanítsa, valamint a föld alá kerülő hajtásokat metssze le! A rózsa téli védelme nem hagyható el, erre minden évben szakítson időt!