Termékek Menü
0

Őszi sövény ültetés

2016-10-17 18:49:57

 

A sövény ültetés egyik legideálisabb időszaka az ősz, ugyanakkor a konténeres/földlabdás kiszerelésű sövénynek való cserje töveket a hideg téli hetek kivételével gyakorlatilag bármikor telepíthetjük.

Az őszi sövény ültetés előnye, hogy az októberben, novemberben kihelyezett tövek tavaszra begyökereznek, megerősödnek, így a kikelet már egy életerős, fejlődésre kész növényt talál a kertben! A konténeres cserjék kezelése egyszerű, a szabadgyökerű változatokat inkább a haladó kertbarátoknak ajánlom.

 

sövény ültetés Megyeri Szabolcs kertészet

 

A sövény növények szakszerű ültetésének lépései a következők:

1. Talajelőkészítés - végezzen az ültetési területen egy mélyreható, átforgató ásást, gondoskodjon a gyommentesítésről, és már ekkor kihelyezhet egy kevés tápanyagot, például érett komposzt beforgatásával. 

2. Ültetőgödör - a sövény ültetés alapfeltétele a megfelelő méretű ültetőgödör kialakítása. Ez legyen nagyjából 50x50x50 centiméteres mélyedés tövenként. Ne szabja szűkre az ültetőgödröt, de feleslegesen nagy lyukakat se készítsen. Hosszanti elrendezésű ültetésnél praktikus egy árkot kiásni, így az egyenes vonalú telepítés könnyebben kivitelezhető lesz! 

3. Tápanyag ellátás - az ültetőgödör vagy árok aljára terítsen érett komposztot vagy szerves trágyát, azonban ezt a réteget mindig takarja be egy-két centi vastagon földdel, mert a gyökerek nem érintkezhetnek közvetlenül a tápanyaggal!

4. Kihelyezés - az előkészített helyre ültesse el a növényt! A műanyag edényből finom ütögetéssel vehető ki a földlabdás növény, melyet egyszerűen a helyére kell illeszteni, figyelve arra, hogy a növény földjének felszíne egy síkban legyen a talaj vonalával. A kiásott földet körültekintően szórja vissza, és időnként óvatosan tömörítse a növény körül (tenyérrel vagy lábbal).

5. Beöntözés - az ültetés végén bő mennyiséggel öntözze be a friss ültetést! Az első hetekben a szokásosnál nagyobb mennyiséggel öntözzön, hogy segítse a begyökerezést!

 

sövénynek való növények Megyeri Szabolcs kertészete

 

Online kertészetemben sövénynek való növények széles választékát találja, így ha Ön is cserjeültetés előtt áll, böngéssze végig a kínálatot. Hogy megkönnyítsem a dolgát, sövény növényeimet egy külön kategóriába gyűjtöttem össze, így IDE kattintva máris válogathat a legszebb cserjék közül

 

Ne feledje, kertészetem egyedülálló módon saját tehergépkocsival végzi a megrendelt növények kiszállítását, így az érzékeny élő áru garantáltan épségben és ültetésre kész állapotban jut el Önhöz, bárhol az országban!

 

sövény növény ültetés Megyeri kertészet

Tartalomhoz tartozó címkék: kertészeti tanácsok sövény