Termékek Menü
0

Őszi menedék a balkonnövényeknek

Megyeri Szabolcs

A naptár már az október végét mutatja, és bár az időjárás még kimondottan kellemes, pár héten belül már biztosan megérkeznek a keményebb hidegek. A kerti növények többsége különösebb nehézség nélkül áttelel, azonban a teraszokon, folyosókon, nyitott lépcsőházakban elhelyezett cserepes növényeknek a télre védett helyre kell költözniük.

Felmerül tehát a kérdés, hogy hogyan gondoskodjunk cserepes, vagy balkonládás növényeinkről? Van, aki a problémát a lehető legegyszerűbben oldja meg, és kidobja őket, hogy majd a tavasz beköszöntével új példányokkal pótolja ezeket a dísznövényeket. Az is megoldás, hogy eleve olyan fajtákat ültetünk balkonra, melyek fagytűrőek, melyek  télen nem követelnek extra védelmet.  Sokan vannak azonban, akik ragaszkodnak kedvenceikhez, és a hideg évszakokban is megtartanák őket. A cserepes növények sérülékenyebbek, érzékenyebbek, mint kerti társaik, mivel földjük térfogata kicsi, így közegük hamarabb lehűl. Amennyiben cserepes kinti növényünket helyhiány miatt nem tudjuk a négy fal közé költöztetni, próbáljuk meg szigetelni az edényeiket. Erre a célra kiválóan alkalmas a buborékfólia, melyet széles, erős ragasztószalaggal rögzíthetünk a cserépen, emellett akár egy második, nagyobb cserepet is használhatunk. Fontos azt is számításba venni, hogy a növények fejlődése a téli hónapokban lelassul, ezért ebben az időszakban kevesebb vizet, tápanyagot és fényt igényelnek.

Tipp: a nem fagytűrő növényeket időben vigyük zárt, fedett helyre, a késlekedés a hajnali fagyokkal társulva végzetes lehet!

Télen az 5-12 Celsius fok közötti hőmérséklet az ideális, amiből az következik, hogy az ablakos, nem teljesen sötét pincék, a nem nyitott lépcsőházak, és az üvegezett verandák megfelelő teleltetőhelyek. Amennyiben lépcsőházba, vagy zárt folyosóra helyezzük a növényeket, ne feledkezzünk el a tűzvédelmi előírások betartásáról, a szabályok ugyan nemrégiben lazultak, de ügyeljünk a közlekedés akadálytalanságára! Fontos az is, hogy október végétől hagyjuk abba a tápoldatozást, és az öntözéseket is ritkítsuk meg. A növények beköltöztetése előtt ajánlott alaposan szemrevételezni őket, betegségek, kártevők, élősködők után kutatva. Beteg növényt nem szabad teleltetni, mert a zárt térben megfertőzheti a többit, ezért vagy gyógyítsuk meg, vagy szabaduljunk meg a problémás példányoktól, a többi megóvása érdekében. A téliesítés egyúttal jó alkalom az ifjításra is, így bátran metsszük vissza az elburjánzó hajtásokat, hogy tavasszal, nyáron egészségesebb, szebben virágzó növényeink lehessenek.