Őszi gyümölcsfa telepítés

Megyeri Szabolcs

Novemberben már nagyon kevés kerti teendő akad, de például a gyümölcsfa csemeték telepítéséhez nincs késő. Az idei ősz eddig kegyes volt, az erős fagyok elmaradtak, a facsemeték így most még a földbe kerülhetnek, és jó eséllyel sikerülhet megerősödniük, mire az igazi hidegek megérkeznek.

A gyümölcsfák népszerűsége töretlen régóta, ami nem csoda, ki ne szeretné a házi, kerti gyümölcsöt, ráadásul ezek a növények szépek, mutatósak. Nem szabad azonban elfelejteni, hogy egy facsemetéből legkorábban is csak évek múlva lesz termő fa, addig pedig sok törődést és gondozást igényel. Ezért azt tanácsolom, hogy vásárlás előtt gondoljuk át, tudjuk-e majd vállalni a gyümölcsfával járó teendőket. Sose azért telepítsünk gyümölcsfát, mert spórolási lehetőséget látunk a házi almában, szilvában, mindig számoljunk a szükséges munkálatokkal, kiadásokkal, mint az öntözés, a növényvédelem, vagy a tápanyag-utánpótlás. Ha az ültetés mellett döntöttünk, első lépésben a csemete helyét jelöljük ki, számolva azzal, hogy a növény később adott esetben nagyra, terebélyesre fog nőni. Ne ültessünk falhoz, épülethez, kerítéshez túl közel, és mindig tájékozódjunk az adott fajta várható méreteiről is. Alaposan nézzünk szét a kertészetek kínálatában, és csak egészséges, ép példányt válasszunk. Friss szerzeményünket az ültetés előtt fél-egy napra állítsuk egy vízzel teli edénybe. Ekkor nekiláthatunk az ültetőgödör kialakításának, ami akkora legyen, hogy a gyökérzet kényelmesen elférjen benne.

Tipp: csak ép és egészséges gyümölcsfa csemetét vásároljunk, a leárazott, akciós példányokat alaposan nézzük át!

Nem szabad megfeledkezni a gyommentesítésről sem, és a bő trágyázás, illetve az érett komposzt kihelyezése is fontos. Amennyiben a talajban sok a kártevő, talajfertőtlenítővel kezelhetjük a közeget. A fa beállításakor ügyelni kell arra, hogy az oltás a föld fölé, a gyökerek pedig az alá kerüljenek. Az ültetés végeztével egy bő beöntözéssel adhatjuk meg a kezdő lökést csemeténknek, és ezt a következő napokban párszor meg is ismételhetjük. Karózni, támasztékozni csak a korona nélküli, gyengébb példányokat szükséges, de ilyenkor ne használjunk vékony zsinórt, damilt, mert ezek sérülést okozhatnak a törzsön. Fagyveszélyes téli napokon kupacolással, vagy nádfonattal óvhatjuk a kis fát. Tavaszig a felsoroltakon kívül több teendő nem is igen akad, de az igazi gondozás majd csak akkor veszi kezdetét.

Tartalomhoz tartozó címkék: kerti mese
blog comments powered by Disqus
Növényrendelés
Kertész TV

MAI TÉMA:
GYÖKERES (FÖLDLABDÁS, CSEREPES) EZÜSTFENYŐ KARÁCSONYFÁNAK

Facebook
MSZ köszöntő

Köszöntöm Kertészetemben! 

Kosár
0 árucikk
Hívjon minket
Hívjon minket
Ha a rendelésében útmutatásra van szüksége, kérem hívja kertész kollégáimat, akikkel készséggel segítünk Önnek
 
 
    

    
Házhozszállítás
A növények kiszállítása nem postai úton történik, hanem Magyarországon egyedülálló módon országosan a kertészet teherautójával, a kertészeti szakmának megfelelő szállítási módon.
kertnéző
 

Kertészetem legkedveltebb 
ingyenes 
szolgáltatása, hogy az Ön által a 
webáruházam felületén
kiválogatott és megrendelt
növényekről fényképet vagy
videót küldök Önnek
a kiszállítást megelőzően.