Termékek Menü
0

Nyáriorgona szaporítása

Megyeri Szabolcs
2014-05-28 12:12:10

Egy darab szoliter cserjéből hogyan csináljunk sövényt? Félfás dugványozással már egy nyáriorgona elég, hogy 2-3 éven belül gyönyörűen virágzó cserjesor büszke gazdái lehessünk. Ehhez fontos, hogy megfelelő dugványokat szedjünk a növényről. A félfás dugványozáshoz olyan hajtásra van szükségünk, mely idei, egy része már elfásodott, de vége még nem. Ilyen ágakat nyár végétől ősz közepéig szedhetünk növényünkről.

A dugványunk ne legyen beteg vagy sérült, erre a célra csak az egészséges hajtások alkalmasak. A levágott hajtást 10-15 cm-esre vágjuk vissza és távolítsuk el a felesleges leveleket, úgy, hogy körülbelül 4 darabot hagyjunk rajta. A nyáriorgona hosszú leveleit félbe is vághatjuk, hogy csökkentsük a párologtatást.

Dugványainkat ültethetjük szaporítóládába de közvetlenül szabadföldbe is. Ha rögtön a végleges helyére telepítjük a leendő cserjéket akkor nagyon fontos, hogy jó minőségű földbe legyenek, rendszeresen öntözzük őket. Ha növényeink sikeresen begyökeresednek akkor hamarosan elbüszkélkedhetünk új sövényünkkel.

Tartalomhoz tartozó címkék: cserje