Termékek Menü
0

Nyári társasházi növénytippek

Megyeri Szabolcs
2015-06-11 13:26:47

A társasházi zöld környezet roppant fontos, hiszen mind a látványt, mind a komfortérzetet hathatósan fokozza a karbantartott, ízléses növényi beültetés a társasházak udvarain, illetve az épületek előtti utcafronton, esetleg a háztömbök közti területeken. A növények és a nyár kapcsolatát frappánsan lehet összefoglalni egyetlen szóval: öntözés. A nagy melegben nem csak mi, hanem a növények is szenvednek gyakran, így a nyári kánikulai időszakban külön figyelmet és törődést kívánnak a közös használatú térrészek növényei.

Mielőtt az öntözés és a növényválasztás fortélyaira térnénk, szóba kell hozni egy fontos körülményt, mégpedig az öntözést elvégző személyt, vagy személyeket. Sok társasháznál ugyanis az okozza a növények vesztét, hogy nincs, aki felvállalja a szükséges feladatot, vagyis senki nem locsolja rendszeresen a növényeket, amik így hanyatlásnak indulnak. Mivel minden beültetés pénzbe kerül, a lakógyűlésen a közös képviselő részéről jó érv a már kifizetett befektetést szóba hozni, mely pénzkidobásnak számít, amennyiben a flóra szomjhalált hal. Érdemes tehát kijelölni egy növénybarát önkéntest, vagy forgó rendszerben meghatározni az öntözési feladatok elvégzését, enélkül ugyanis a legszebb, legesztétikusabb növényi beültetés sem marad hosszútávon díszes, életerős.

Maga az öntözés nem túlzottan nehéz feladat, ám van pár szabály, amit érdemes követni, és létezik néhány praktika, melyekkel a munka és a költségek egyaránt csökkenthetők.

  • A víz kijuttatását érdemes hajnalban, de még inkább késő délután, este elvégezni, így a nedvesség nem fog azonnal elpárologni, vagyis a növényeknek lesz idejük felvenni az éltető vizet.
  • A már említett rendszeresség kulcsfontosságú, a tévhittel ellentétben ugyanis nem lehet több napra előre öntözni! Az egyszerre kijuttatott nagymennyiségű vízből a növények csak korlátozott mennyiséget tudnak felvenni, a feleslegesen szétterülő víz vagy tócsákba gyűlve károsítja az erre érzékeny növényfajokat, vagy egyszerűen csak pocsékba megy, növelve ezzel a ház kiadásait.
  • Azt ajánlom, hogy a ház növényeit katalógusba szedve tájékozódjunk az egyes fajok igényeiről, és azoknak megfelelő időközönként és mennyiségben öntözzünk!
  • Talán furcsán hangzik, de az öntözés módszere sem mindegy. Több dísznövény például nem kedveli, ha levélzetét, virágait nedvesítjük spricceléssel (például a rózsák), míg a gyepet ezzel ellentétben éppenhogy ajánlott esőszerűen, felülről locsolva nedvesíteni. Amennyiben a lakóközösség tanácstalan a témában, érdemes egy gyorsan elvégezhető, és szakszerű tanácsokat tartalmazó felmérési szakvéleményt kérni, mely aztán a későbbiekben éveken át sorvezetőként használható a társasház flórájának nyári öntözésekor (is).
  • Az öntözés esetében a „mivel?” kérdésre látszólag egyértelmű a válasz (vízzel), azonban a költségeket tekintve egyáltalán nem mindegy, hogy a víz honnan származik. A drága vezetékes víz szétlocsolása sokak szemében pazarlás, és nagyon is mérhető kiadást jelent a közösségnek, így jó ötlet az esővíz ilyetén hasznosítása. Az esővíz gyűjtéséhez minimális befektetés szükséges csak, első lépésben elég egy hordót állítani az eresz aljához, és egy kiadós eső után máris akár több száz liter öntözővízhez juthatunk. A hordó lefedésével a párolgás megelőzhető, így a vízmennyiség lassabban csökken a kánikulában.
  • A párolgás lassítása a növényeknél is jó ötlet, erre való a mulcsolás. A mulcsolás azt jelenti, hogy növényi anyagot (fűnyesedéket, szalmát), vagy dekoratív zúzott követ, díszkavicsot helyezünk ki a növények töve köré, így az öntözés eredményesebb lesz, a föld lassabban szárad ki még a tűző napsütésben is. Amennyiben a ház belső részén, vagy akörül van füvesített rész, az igazán meleg hetekben fűnyíráskor ajánlott a nyesedéket a pázsiton hagyni, mely szintén azt eredményezi, mint a mulcsolás (azonban ezt csak akkor szabad megtenni, ha a levágott szálak nem túl hosszúak, különben a fűmaradék összetömörödik, nemezesedik, és károsítja a gyepfelületet). Még egy tipp: nyári melegben a gyepet a szokásosnál kicsit magasabbra hagyva a talaj kiszáradása szintén lassítható!
  • Alternatív lehetőség, hogy társasházi ültetéskor eleve a szárazságtűrő fajták közül válogatunk, ilyen többek közt a gyep helyettesítésére is bevethető varjúháj, a kövirózsa, a seprűfű, a kőrislevelű ezerjófű, a közkedvelt levendula, vagy a dekoratív és egyben hasznos mediterrán fűszernövények, kreatívabb közösségek pedig ízléses sziklakertet is kialakíthatnak, mely szintén alig kíván öntözést!