Termékek Menü
0

Nyári rózsaültetés

Megyeri Szabolcs

A rózsák hagyományosan a legkedveltebb kerti dísznövények, véget nem érő népszerűségüket a gazdag típus és fajtaválaszték adja, melynek köszönhetően bárki megtalálhatja a kertjének és ízlésének megfelelő rózsafélét, és persze azt se felejtsük el, hogy kevés szebb virág akad egy rózsánál. A rózsa ültetési szezonja alapvetően a kora tavasz és a késő ősz, ám a legtöbb típus egész nyáron telepíthető a kertbe, így még most sem késő a művelethez.

Legyen szó angol rózsáról, bokorrózsáról, vagy épp a divatos minirózsák bármelyikéről, az ültetést akár a napokban is megkezdhetjük, és egészen a késő őszi hajnali fagyok beálltáig bármikor megtehetjük. A nyári rózsaültetéshez a konténeres rózsa a legjobb választás, az első feladat pedig a rózsa helyének megtalálása lesz. A rózsák legalább napi 6-8 óra napsütést igényelnek, az enyhén savas közeget kedvelik, és szélvédett, huzatmentes helyre van szükségük. A terület kijelölése után következhet az ültetőgödör kiásása, mely 60x60x60 centiméteres, de a rózsa cserepénél mindenképp nagyobb legyen. A kialakított mélyedés aljára helyezzünk trágyát, komposztot, majd erre vékony földréteget, hogy a gyökerek a tápanyaggal közvetlenül ne érintkezzenek. A konténeres rózsát földlabdájával együtt illesszük a helyére, úgy, hogy az oltás helye 3 ujjnyival a talajszint alá kerüljön, és alakítsunk ki a tő körül egy nagyjából kétarasznyi átmérőjű tányért, melyet a jobb vízmegtartás érdekében mulcsolhatunk is például lombkéreggel.

Tipp: a számtalan féle és fajta rózsa közül mindig az ízlésünknek megfelelőt válasszuk ki, mely tükrözi személyiségünket, és a kert világához is illeszkedik megjelenésével!

A rózsa öntözése 8-12 naponta esedékes. Szárazabb, aszályosabb hetekben gyakrabban, esős, nedvesebb időszakokban ritkábban szükséges locsolni rózsáinkat. Maga az öntözés inkább kíméletes, árasztásos módszerrel történjen, vagyis ne tömlővel, erős vízsugárral végezzük el, hanem tövenként egyszerre 10-15 liter vizet juttassunk ki öntözőkannából a növény tövéhez. A rózsáktól a legtöbben a bonyolultnak hangzó metszési feladatok miatt tartanak, ám ezek a teendők könnyen, kevés tanulással elvégezhetőek. Az első, tavaszi metszésnek a márciusi rügyfakadás előtt kell megtörténnie, mikor a komoly reggeli fagyok már biztosan elmúltak. Éles, tiszta ollót használva, a rügy felett fél-egy centiméterrel, ferdén metsszünk. A legfelső rügy abba az irányba nézzen, amerre az új hajtást nevelni szeretnénk, így alakíthatjuk a nekünk tetsző formára a rózsánkat! A gyökérnyakból kiinduló vadhajtásokat tőből távolítsuk el, és lehetőleg három vagy négy vázágat hagyjunk meg a szép forma érdekében. Nyáron és ősszel csupán az elnyílt virágokat és elhalt leveleket távolítsuk el.