Termékek Menü
0

Növények dohányfüstbe burkolva

A dohányzás egy vitathatatlanul rossz szokás, egészséges vetülete nincsen, ellenben ártalmas a dohányzóra, és környezetében élőkre egyaránt. Mikor az utóbbi megállapítás elhangzik, rendszerint a dohányzó közelében élő, tartózkodó emberekre gondolunk, és szinte sosem jut eszünkbe, hogy lehet ott még más is, például növények. Azt hiszen, nagyon kevesen töprengenek el azon, hogy a cigarettafüst milyen hatással van a szobanövényekre (szabadtéren általában hamar elillan a füst, így a kerti dohányzás - ha csak nem rendszeresen valamilyen kinti zöldhöz egészen közel történik - nem vonható be ebbe a témakörbe)? Pedig érdemes lenne ezen is elmélázni kicsit, hogy előreugorva lelőjem a "poént" nagyon is rossz hatással van, így dzsungelszerű szobanövényzetet tartó dohányosoknál akár a kedvencek védelme is lehet egyféle ok a leszokásra, de legalábbis a zárt helyen való dohányzás mellőzésére.

Cigarette-Butts-Are-Transformed-Into-Plants-4-720x350.jpg

Minden tévhit ellenére nem barátok

Mielőtt azonban a bevezetőben érintett témát tovább taglalnám, térjünk ki egy bekezdés erejéig egy közszájon forgó - állítólag helytálló - elméletre, miszerint a füsttel szemben a cigaretta hamuja kiváló növényápoló szer. Gyakran látni, hogy a cigarettázók (hamutartó híján, vagy csak kényelemből) egy, a kezük ügyében lévő virágcserép földjében nyomják el a cigit, vagy nem törődve ennek hatásával, vagy arra hivatkozva, hogy a hamu jót tesz a növénynek. Az Interneten pedig rengeteg cikket találni, melyek a cigarettahamut, mint a növényeknek hasznos anyagot tüntetik fel, egyenesen buzdítva az olvasókat, hogy a megtelt hamutartót borítsák a cserépbe, vagy a kerti zöld tövébe. Ez a tévhit - hogy a cigihamu jót tesz a növényeknek - elsősorban a fahamu régóta ismert alkalmazásából fakad, ám már a fahamu esetében sem kerek a történet. Kutatások bizonyítják, hogy a fahamu kifejezetten kevés, a növények számára hasznosítható tápanyagot tartalmaz, káliumtartalma 10% alatti, foszforból alig 1% található benne, ellenben az égés során létrejövő nehézfémek kifejezetten kártékonyak lehetnek nagy koncentrációban. A fahamu 25-30% körül tartalmaz kálcium-karbonátot, ami a talajt lúgosítja, (vagyis a talaj savanyítására, mészpótlásra jó) ezért ezt számításba kell venni alkalmazáskor. A fahamut azonban bátran lehet használni rózsák, egyes gyümölcsfák alatt, gyökérzöldségek közegénél, vagy éppen komposztálásnál is, de például kártevőűzésre, vagy csigák távoltartására is használható.  Nyilvánvalóan ebből táplálkozik az a nézet, hogy a cigarettahamu ugyanilyen jó hatással van a növényekre, azonban itt más a helyzet. A cigarettában lévő dohány rengeteg vegyi anyagot tartalmaz, hiszen sosem tiszta dohány van a rudakban, és az égés során keletkező kemikáliák - ahogy az emberi szervezetnek - úgy a növényeknek sem tesznek jót. A csikkek földben való elnyomása (és otthagyása) különösen káros, mivel a csikk filterében felhalmozódó vegyszerek, nehézfémek egyenesen ellenségei a zöldeknek. A csikk még egy kockázatot rejt, az el nem égett dohánymorzsalékból a dohány mozaik vírus támadhatja meg házikedvenceinket. Ez a vírus rendkívül ellenálló, a fertőzött dohánylevelekből készült cigarettában tovább él, és - igaz ritkán - innen átjuthat a szobai, kerti növényekre. Még a biokertészkedésben használatos dohánylevél-főzet is hordoz ilyen kockázatot, így a nikotinos kártevőirtásnak biztonságosabb módszere a nikotintartalmú kertészeti szerek használata. A cigarettahamu a fahamuhoz hasonlóan lúgos kémhatást indukál, így a talajra sokszor érzékeny dísznövények esetében ezért sem jó ötlet a cserépbe hamuzás. Összességében a cigarettahamu kevés pozitív hatását sok negatívum kíséri, így nem javaslom az alkalmazását a növénygondozás során, minden felmerülő problémára akad ellőnörzött, akár biokertészeti, természetes módszer a cigihamu helyett.

ST_20130330_PLANTS29_3591237e.jpg

Az erkélyen lévő növények dohányos háztartásokban általában ki vannak téve annak a veszélynek, hogy hamutartóként végzik...

litter_01a.jpg

...a közterületi fák, növények pedig még gyakrabban. Pedig mind a hamuzás, mind a csikkek roppant károsak rájuk nézve

tumblr_m9dv0pFdwV1redrn4o1_1280.jpg

A hosszúra sikerült kitérő után térjünk vissza az eredeti felvetéshez, miszerint a cigarettafüst árt-e a szobanövényeknek? Természetesen igen, mégpedig a következők miatt. A cigaretta égése során egy telítetlen szénhidrogén, az etilén keletkezik, ami a növények leveleit károsítja, ettől lekonyulhatnak, vagy le is eshetnek. Az etilén továbbá a levelek duzzadását is okozhatja, gátolva azok növekedését. Maga a füst mikroszemcsés anyagokat tartalmaz, melyek lerakódnak mindenhova, ahová tudnak, aki látott már dohányzóhelyiségben megsárgult, elszürkült, eredetileg fehér falat, tudhatja miről van szó. A növény sem kivétel, a szárra, levelekre letapadt részecskék filmréteget képezve gátolják a fotoszintézist, így a növekedés lelassul, de a folyamat adott esetben a növény pusztulásához is vezethet. Az apró szemcsék a levelek pórusait is eltömíthetik, akadályozva a gázcserét, ami ugyancsak akadályozza a természetes fejlődést. Így a dohányfüst egyes esetekben - csakúgy, mint az embernél - végzetes is lehet a lakásban tartott növényekre, természetesen nem riogatni akarok, nem állítom, hogy a beltéri dohányzás következetesen a zöld pusztulását okozza, de hogy erősen káros, azt nem lehet tagadni.

 943475-beautiful-brunette-evil-fairy-busy-smoking-a-cigarette-in-between-plants.jpg

Nem jó senkinek...

Érdekesség, hogy az etilént a kertészetben és a gyümölcstermesztésben is alkalmazzák néha, például a zölden leszedett gyümölcsök utóérésének szabályozásakor, valamint egyes dísznövények virágzása korlátozottan befolyásolható a segítségével. Kontrollálatlan körülmények között, nagy mennyiségben azonban egyáltalán nincs hasznára a növényeknek. Azt is meg kell említeni, hogy a cigarettafüst egyetlen szempontból akár hasznos is lehetne a növényzetre nézve, ezt néha fel is emlegetik dohányzó felebarátaink. A fotoszintézis során ugyanis a növények - kissé leegyszerűsített módon mondva - szén-dioxidot (CO2) lélegeznek be és oxigént bocsátanak ki. Mindez persze csak akkor lehetne mentő körülmény a dohányzást illetően, ha az égő cigaretta tiszta CO2-t eregetne magából, de ez nyilvánvalóan nincs így.

cigi4.jpg

Az ilyen design-hamutartók csak erősítik azt a téves elképzelést, hogy a növényeknek nem árt a cigaretta. Lehet, hogy a szén-dioxidot szívesen fogadják, de a többi égésterméket nem.

Képek: inneninneninneninneninnen, és innen.

 

 

 

 
Tartalomhoz tartozó címkék: blog
blog comments powered by Disqus