Növénynevelde üvegpalackból!

Megyeri Szabolcs 2015-03-27 17:03:24

Amíg a tartós meleg be nem áll, a legtöbb terményt, zöldségfélét még nem lehet elvetni, azonban van mód arra, hogy a feladatokra éhes hobbikertészek addig is elfoglalják magukat.

A tavaszra való készülés jegyében, és egyben tekintettel arra, hogy a nappalok hossza növekedik, be lehet népesíteni a konyhát fűszernövényekkel. Az élő dekoráció szépsége mellett a fűszernövények praktikusak is, hiszen termesztésükkel olcsó, friss, és adalékanyag mentes ízesítőhöz lehet jutni. Fűszernövény palántát szinte minden élelmiszerüzletben lehet kapni, ám ezek a növénykék gyakran egyszerű, nem túl díszes műanyag cserepekben kaphatóak, melyek nem dekorálják a konyhát, ahogy a tejfölös pohárban nevelt társaik sem. A kísérletező kedvűeknek most ajánlok egy érdekes alternatívát, mellyel egyszerre nyerhetnek egy esztétikus és praktikus növényneveldét.

Amilyen mutatós, olyan egyszerű az üvegpalackból készülő fűszernövény-nevelő, amihez első lépésben csupán egy tetszetős üvegpalack szükséges. A következő lépés kicsit nehezebb, és esetleg segítség kell hozzá, a palackot ugyanis a felénél (vagy valamivel afölött) ketté kell vágni. Barkácsmunkában járatos ismerős, vagy egy üveges könnyen megoldhatja a problémát.

Ezután már egyszerű minden, az alsó (talpas) részbe kerül a víz, a felsőt (a nyakast) pedig be kell rendezni a növény számára. A csonkot a szájával lefelé fordítva, egy vastagabb madzagot, spárgát át kell vezetni rajta. Ennek az aljára kerüljön egy-két gézlap, kávéfilter, vagy pár réteg szúnyogháló darab, majd erre tegyük a földet. Az elkészített felső részt a vízzel töltött alsóba helyezve máris kész az önöntöző edény, amibe rögtön ültethető a fűszernövény.

Az első időben szükség lehet kiegészítő öntözésre, de a rendszer hamar önfenntartóvá válik. Az egészet tegyük a konyhaablakba (vagy olyan helyre, melyet a beleültetett növény kíván), és csak gyönyörködni kell benne, egész addig, míg fel nem használjuk a fűszert.

Tartalomhoz tartozó címkék: kerti mese
blog comments powered by Disqus
Növényrendelés
Kertész TV

MAI TÉMA:
ILLATOS FENYŐFA: LUC FENYŐ KARÁCSONYFA

Facebook
MSZ köszöntő

Köszöntöm Kertészetemben! 

Kosár
0 árucikk
Hívjon minket
Hívjon minket
Ha a rendelésében útmutatásra van szüksége, kérem hívja kertész kollégáimat, akikkel készséggel segítünk Önnek
 
 
    

    
Házhozszállítás
A növények kiszállítása nem postai úton történik, hanem Magyarországon egyedülálló módon országosan a kertészet teherautójával, a kertészeti szakmának megfelelő szállítási módon.
kertnéző
 

Kertészetem legkedveltebb 
ingyenes 
szolgáltatása, hogy az Ön által a 
webáruházam felületén
kiválogatott és megrendelt
növényekről fényképet vagy
videót küldök Önnek
a kiszállítást megelőzően.