Termékek Menü
0

Néhány tanács az angol levendula (Lavendula x intermedia, angolul Lavandin) ültetésére, gondozására

Megyeri Szabolcs
2015-01-13 10:54:10

Talajigénye

Kedveli a jó vízelvezetésű, semleges és lúgos talajt, de az enyhén savas talajt is elviseli. A pangó víz rossz hatással van rá, figyeljünk, hogy ne öntözzük túl! A hamuzsír serkenti a virágzást, de a magas nitrogéntartalmú trágyák hatására virágzata ritkás lesz. Ősszel szórjunk a tövéhez egy kis növényi komposztot!

Szaporítása

Mivel hibrid növény, magról nem szaporítható, csak vegetatív (ivartalan) módon. Ennek több módja is van, a levendula esetében alkalmazható a tőosztás, bujtás, vagy dugványozás. A tőosztás egyszerű, és gyors, de szépen formára nyírt levendulabokor szétválasztva nem mutat jól. A bujtás hosszabb időt igényel, a gyökerezés hónapokig tart. Ha ősszel elvégezzük, tavasszal kapunk új növényt. A dugványozáshoz növényi hormonokra is szükség van, és több dugványt kell készíteni, mert a gyökeresedés nem minden esetben garantált. A legegyszerűbb, legbiztosabb megoldás, ha palántát ültetünk el.

Ültetése, öntözése

A levendulabokrok 60-80 centiméter magasra nőnek meg, szélességük körülbelül 0,5-1 m lesz, ezt vegyük figyelembe az ültetéskor. Végleges méretüket 4-5 év alatt érik el. Ültetési távolsága attól függ, hogy milyen látványt szeretnénk elérni.

A mediterrán növényt napos helyre ültessük! Rovarűző hatása a kertben is érvényesül, bátran helyezzük kedvenc rózsabokrunk mellé, mert elűzi a levéltetveket! Szabadgyökerű növény ültetésekor a gödröt jól iszapoljuk be, hogy megkönnyítsük a gyökeresedést, a cserepes példányokat földlabdával ültessük el. Utána hetente egyszer-kétszer locsoljuk, körülbelül egy hónapig. Utána elegendő számára a csapadék, de melegebb napokon, száraz időben öntözzük meg. Fontos, hogy ne érje pangó víz a gyökérzetét!

Ha kerti út mellé, egymástól fél méteres távolságra helyezzük el a töveket, összefüggő levendulasort kapunk. Ha ez a távolság csaknem egy méteres, kis gömbszerű bokrok füzére lesz a végeredmény. Szoliterként virágágyásban, vagy sziklakertben jól mutat a kisméretű cserje.

Metszése

A levendula metszése azért fontos, hogy mutatós, tömött kis bokor alakuljon ki. A fiatal pl. dugványról nevelt példányokat első  és második évben vágjuk vissza 10 cm-re, ha kb. 15 centiméteresre megnőttek. A kifejlett növényt évente metsszük meg július közepe táján, a magasságának 50-70%-ára.

Tartalomhoz tartozó címkék: levendula