Termékek Menü
0

Négy hasznos tanács a füge metszéséhez

Megyeri Szabolcs
2015-01-08 13:19:55

A legtöbb kertbarát leginkább a szép lila, mézédes terméséért telepíti kertjébe a Ficus carica-t. A következőkben megosztom Önnel azt a négy alapelvet, amit követve, biztosítható, hogy egészséges és erőteljes fügefája lesz. 

A helyes metszési idő

Ahhoz, hogy kellő mennyiségű termés legyen a fán júliusban, tudni kell, hogy mely ágain fogja hozni a gyümölcsöt. Az éves vesszőkön tavasz végén, május közepén kezdenek el kinyílni a rügyek, amikből júliusra fejlődik a körte alakú termés. Ezt tudva tehát figyelni kell a metszésnél, hogy nehogy a bimbókkal teli ágat vágjuk le. Általában tavasz kezdetén ajánlott elvégezni a metszést, amikor még nyugalmi állapotban van a cserje. Ekkor hogy, ha még jön egy nagyobb lehűlés, akkor kisebb kárt szenved a fa, és könnyebben tud regenerálódni.

A megfelelő koronaforma kialakítása

Mivel napfény és melegigényes a füge, ezért arra kell törekedni a forma kialakításakor, hogy minél jobban elálljon a fa közepétől az ágrendszere. Ezt úgy lehet elérni, hogy a középső sudárhajtást levágjuk olyan magasságig, ahol szeretnénk az elágazódási pontot kialakítani. Az a cél, hogy körbe helyezkedjenek el az ágak, azonban nem szabad hagyni, hogy nagyon szélesen álljanak el a cserje közepétől, mert akkor könnyen letörhetnek. Ezzel azt lehet elérni, hogy a napsugarak, és a meleg ki tudja fejteni a jótékony hatását. Nem csak a fényt tudja így jól hasznosítani a füge, hanem attól, hogy a szél is könnyebben átjárja a lombozatot, kisebb eséllyel fog betegséget elkapni.

Mely részek legyenek eltávolítva?

Amikor már kialakította a szellős formát a cserjének, akkor lehet figyelgetni az ágakat, hogy melyiket érdemes levágni. Általában a fagykárt szenvedett vesszőket kell levágni, illetve az öregebb ágakat. Ha látunk olyan ágakat, amiken elszáradt gyümölcsmúmia van, akkor azt is mindenképpen távolítsuk el, mert az a gyümölcs maradvány kórokozókat tartalmazhatnak. A metszés helyén új hajtások növesztésére serkentjük a növényt, így mindig megújuló, erőteljes cserjét láthatunk a kertben.

Óvintézkedések

Azért ajánlott még nyugalmi időszakban elvégezni a metszést, mert akkor még nem indult meg a növény nedvkeringése. Ez azért fontos tényező, mert a fügének olyan tejnedve van, ami a bőrre kerülve irritáló hatású lehet. Emiatt mindig hordjon kesztyűt a metszés alkalmával, illetve élés metszőollót használjon, hogy sima és tiszta metszlapot tudja kialakítani.