Termékek Menü
0

Nagy szívvirág pro és kontra

Megyeri Szabolcs
2014-05-16 12:34:53

A nagy szívvirág az elmúlt években lassan visszanyeri egykori kedveltségét, pár évtizeddel ezelőtt ugyanis alig volt olyan vidéki gondozott kert, ahol ne lett volna ebből a pompás virágzatú évelőből pár tő. A nagy szívvirág telepítése elsősorban félárnyékos, árnyékos, vagy szűrt fénnyel rendelkező területekre javallott, mert a tűző napot, az erős meleget, és a száraz talajt, levegőt nem kedveli. A nagy szívvirág ezért kiváló dísznövénye lehet a házfal melletti árnyékoltabb sávoknak, de oda is bátran ültethetjük – például lombos fák alá – ahol a fényigényesebb dísznövények már nem élnek meg.

A nagy szívvirág ültetése utcafrontokra is jó ötlet, a fákkal övezett sétányok, előkertek elegáns dísze lehet. Virágzási ideje hosszú, áprilistól májusig hozza fürtökben csüngő szív alakú rózsaszín vagy fehér virágait. Az elvirágzás után a szívvirág levelei visszahúzódnak, így a nyár elejére veszít esztétikájából, ezért a gyakorlottabbak mindig később virágzó dísznövényekkel társítva ültetik. A nagy szívvirág gondozása egyszerű, csupán arra kell ügyelni, hogy földje sose száradjon ki teljesen, száraz levegőjű területeken pedig leveleit néha permetezni szükséges.

A nagy szívvirág cserépben is szépen növekedik és virágzik, alacsony fényigénye miatt balkonon, erkélyen, de akár lakásban is tartható, amennyiben jut neki elegendő hely. A nagy szívvirág számos előnye mellett meg kell említeni, hogy mérgező növény, így kisgyermekes háztartásokba, kertekbe nem javallott, gyakori érintése pedig még a felnőtteknek is bőrirritációt okozhat, ezért káprázatos szív alakú virágait csak csodáljuk, ne érintsük meg!