Munkahelyi növények

Megyeri Szabolcs

Életünk aktív időszakában munkahelyünkön tartózkodunk a legtöbbet, sokan pedig zárt helyen, a négy fal között végzik teendőiket. Gyárakban, üzemekben jellemzően nem megoldható az élő zölddel dekorált belső tér kialakítása, de irodákban, üzlethelyiségekben könnyen megteremthető a növényekkel benépesített, az egyhangúságot és a feszültséget csökkentő környezet.

A munkahelyi növények nem csak a hangulat javítása miatt lehetnek fontosak, több növényfajta más szempontokból is hasznos, például jótékony hatással van a benti levegőre, vagy méreganyagokat köt meg. Mielőtt benépesítenénk munkahelyünket, mérjük fel a jellemző adottságokat, és ezek alapján válasszunk növényt, sose az elsőre megtetsző fajtát vásároljuk meg rögtön. Fel kell mérni, hogy mennyi fény jut be a helyiségbe, milyen hőmérséklet uralkodik általában, mennyire huzatos a szoba, és van-e légkondicionáló?  A rendelkezésre álló hely is lényeges körülmény, apró irodába ne vigyünk nagy példányokat, mert útban lehetnek, és a növény is sérülhet, fogadóhelyiségekbe, ügyfélvárókba viszont bátran telepíthetünk nagyra növő fajtákat. Utóbbi esetre jó választás például az areca pálma, mely elegáns, nagyméretű dísznövény, ráadásul elvonja a levegő felesleges páratartalmát.

A kaktuszok és különféle pozsgások napos szobákba illenek, előnyük, hogy kevés törődést és öntözést igényelnek, így feledékeny dolgozók számára is tartós társnak bizonyulhatnak. Az irodai növények királya a dracéna, terebélyes, díszes levélzete elsőrangú dekoráció, fényigénye alacsony, ráadásul ez a fajta bizonyítottan képes megkötni a tipikus irodai méreganyagokat (formaldehid, benzol, ammónia). Ahol klímaberendezés van, ott a levegő páratartalma alacsonnyá válik, ezen segíthetnek a párásításban jeleskedő szobadíszek, mint a páfrányfélék, a fikusz, a vitorlavirág, és a kenciapálma. A munkahelyeken elhelyezett növények tehát nem csak az élő flórát hozhatják közelebb hozzánk, hanem egészségünk megóvásában, közérzetünk javításában is segítségünkre lehetnek. Sosem szabad azonban elfelejteni, hogy zöld barátainknak is vannak igényei, így a körültekintő fajtaválasztás, és a folyamatos gondoskodás elengedhetetlenek.

Tartalomhoz tartozó címkék: kerti mese
blog comments powered by Disqus
Növényrendelés
Kertész TV

MAI TÉMA:
KARÁCSONYI FENYŐK

Facebook
MSZ köszöntő

Köszöntöm Kertészetemben! 

Kosár
0 árucikk
Hívjon minket
Hívjon minket
Ha a rendelésében útmutatásra van szüksége, kérem hívja kertész kollégáimat, akikkel készséggel segítünk Önnek
 
 
    

    
Házhozszállítás
A növények kiszállítása nem postai úton történik, hanem Magyarországon egyedülálló módon országosan a kertészet teherautójával, a kertészeti szakmának megfelelő szállítási módon.
kertnéző
 

Kertészetem legkedveltebb 
ingyenes 
szolgáltatása, hogy az Ön által a 
webáruházam felületén
kiválogatott és megrendelt
növényekről fényképet vagy
videót küldök Önnek
a kiszállítást megelőzően.