Mit lehet tenni a tarack ellen?

Megyeri Szabolcs 2015-02-17 16:15:18

A tavasz közeledtével hamarosan elkezdődnek a kerti munkák, melyeket sajnos rendszeresen megkeserít némely kártékony, hívatlan vendég is. A különböző gyomok, repülő és kúszó élőlények nagy bosszúságokat okoznak, ám a legdühítőbb ellenfelek egyike a tarack.

A tarack, vagy tarackbúza (Agropyron repens) egy kiválóan alkalmazkodó, makacs gyomnövény, mely gyökereivel teljesen behálózza a környezetét, és megállíthatatlanul terjed. Egy anyanövény saját másolatainak százait is képes létrehozni, miközben több tízméteres szár és gyökérrendszert növeszt. Jól tűri a szárazságot, bárhol megjelenhet, és ha sikerül is kiirtani, a szomszédkertből, vagy távolabbról a szél segítségével könnyen újra visszatérhet. Az egyszikű gyomirtók általában nem válnak be a tarack ellen, a kezelés sokszor hatástalan marad, erősebb gyomirtót használva pedig a tarackkal együtt minden más növényt is tartósan kiirtunk, ami nem járható út. A leghatásosabb módszer a tarack eltüntetésére sajnos nagyon fárasztó és időigényes, és a siker sem biztos. Ez a kert teljes, mély felásása, majd a gyökérdarabok kézzel való kiszedegetése. A tarackot fóliázással is ki lehet pusztítani, ekkor a földfelszínre vastag, sötét fóliát kell kiteríteni, és megvárni, hogy alatta minden, köztük a tarack is kihaljon, ezután lehet újra füvesíteni. Ez a művelet azonban sajnos azzal jár, hogy a kert legalább két hónapig használhatatlan lesz, így ez inkább hétvégi házaknál, nyaralóknál jöhet szóba. Amennyiben csak a veteményest szeretnénk megóvni, jobb ötlet az emelt ágyások használata, a magasított földrétegen ugyanis nem tud áttörni a gyom. Tudni kell, hogy a tarack megjelenése majdnem minden esetben azt jelzi, hogy a körülmények nem megfelelőek a dísz-, és haszonnövényeknek, valami hiányzik a környezetből, a talajból, amire szüksége lenne a telepített fajoknak. Ez lehet többek közt a vízhiány, a tápanyagok kiürülése, az elhasználódott, só-felhalmozódásos, vagy a túlöntözéssel kimosott talaj, esetleg egyszerűen csak az elhanyagoltság. Ezért a tarack elleni harcot mindig kombináljuk a kerti talaj feljavításával, és a kert szakszerű ápolásával.

Tartalomhoz tartozó címkék: kerti mese
blog comments powered by Disqus
Növényrendelés
Kertész TV

MAI TÉMA:
ABIES CONCOLOR - KOLORÁDÓI JEGENYEFENYŐ

Facebook
MSZ köszöntő

Köszöntöm Kertészetemben! 

Kosár
0 árucikk
Hívjon minket
Hívjon minket
Ha a rendelésében útmutatásra van szüksége, kérem hívja kertész kollégáimat, akikkel készséggel segítünk Önnek
 
 
    

    
Házhozszállítás
A növények kiszállítása nem postai úton történik, hanem Magyarországon egyedülálló módon országosan a kertészet teherautójával, a kertészeti szakmának megfelelő szállítási módon.
kertnéző
 

Kertészetem legkedveltebb 
ingyenes 
szolgáltatása, hogy az Ön által a 
webáruházam felületén
kiválogatott és megrendelt
növényekről fényképet vagy
videót küldök Önnek
a kiszállítást megelőzően.