Termékek Menü
0

Mire jó a zsálya?

Megyeri Szabolcs
2015-04-15 16:11:00

A zsálya az egyik legősibb gyógy- és fűszernövényünk. Kettős felhasználását kezdetben nem ismerték, az ókoriak leginkább húsok tartósítására és ételízesítésre használták antioxidáns hatása miatt. A történelem során azonban egyre inkább kezdték megismerni gyógyító hatásait, a salvia latin szó is erre utal, jelentése: „gyógyítani”.

A mediterrán konyha egyik közkedvelt növénye a zsálya. Különösen az olasz konyhában használják, paradicsomos és húsételek ízesítéséhez, különböző mártásokhoz. Leginkább a szárnyasokhoz kötik, de jól passzol a sertéshúshoz, marhahúshoz vagy bárányhoz is. Fűszerként a leveleit használják fel, találkozhatunk vele frissen szedett vagy őrölt formában is, de meglehetősen intenzív íze miatt óvatosan kell vele bánni. A leveleken kívül virágait is fogyaszthatjuk pl. salátákba keverve. Illatos fűszerkertek alapvető tagjaként gyakran ültetik dísznövényként is. Nagy felületek beültetésére, de szegélynövénynek is alkalmas. A termesztésben szabadföldre ültetik, de cserépbe vagy balkonládába is lehet, így a szürke, unalmas panellakás erkélyét is „feldíszíthetjük” molyhosan szőrös szürkés színű leveleivel és ibolyáskék színben pompázó virágaival.

Mint azt már említettem, a zsálya az egyik legősibb gyógynövényünk, igazi univerzális növény. Rengeteg bajra gyógyír, gyulladás- és izzadáscsökkentő, összehúzó és antibiotikumos hatású. Gyulladáscsökkentő hatása révén kiváló háziszer a torokgyulladás és rekedtség ellen. A növény cseranyagtartalmánál fogva összehúzó és vérzéscsillapító hatású, használják szájvízként, valamint a fogászatban is, fogínysorvadásra, illetve a szájüregben keletkező sebek kezelésére. Kiválóan alkalmas gyógyfürdők készítésére pl. aranyérbántalmak esetén, valamint gyomorpanaszok enyhítésére hasmenésgátló hatása miatt.

Érdekesség még és egyben figyelmeztetés, hogy magas tujon-tartalma miatt mérgezési tüneteket okozhat, ezért az illóolaj hosszan tartó használata nem javasolt.

Tartalomhoz tartozó címkék: fűszernövény