Termékek Menü
0

Mire jó a kakukkfű?

Megyeri Szabolcs 2015-03-16 16:54:24

A kakukkfű már az ókor óta ismert és előszeretettel használt gyógy-és fűszernövény, például az egyiptomiak kiváló fertőtlenítő hatása miatt balzsamozásra használták az olaját.

Igazi természet adta antibiotikum, az évszázadok során rendületlenül bizonyított fertőtlenítő és nyugtató hatásáról, mind a mai napig használják megfázásra, torokfájásra és légúti megbetegedések kezelésére. Mind emellett kiváló emésztést segítő hatása miatt a belőle készült teát előszeretettel fogyasztják különböző gyomorbántalmak esetén. A kakukkfű felhasználható része a friss virágos, leveles hajtása, amit begyűjtéskor a fásodó szár felett kell levágni. Fő hatóanyagainak, a timol és karvakrol tartalmú illóolajnak köszönhetően előszeretettel használják az aromaterápiában vagy gyógyfürdők elkészítésében. A magas vérnyomású betegeknél a kakukkfű elővigyázatossággal alkalmazandó, viszont az alacsony vérnyomással rendelkezőknek kifejezetten ajánlott a fogyasztása.

Számos gyógyhatása mellett a kakukkfű az idő előrehaladtával a mediterrán konyha egyik alapkellékévé vált. Egyéb gyógynövényekkel alkalmazva, mint a petrezselyem vagy medvehagyma, igazán különleges ízvilágot varázsolhatunk ételeinknek. Kerti kakukkfűvel találkozhatunk frissen szedett, vagy őrölt formában is, ami hús- és halételek, paradicsomos mártások vagy gombás ételek elkészítéséhez illik a legjobban, de számos recepttel találkozhatunk még, melynek alapját képezi ez az aromás fűszernövény.

Tartalomhoz tartozó címkék: kerti mese
blog comments powered by Disqus