Termékek Menü
0

Milyen kertbe ültessünk tulipánfát?

Megyeri Szabolcs
2015-01-13 14:12:29

Kerti díszfa vásárlása előtt sokan elgondolkodnak azon, hogy pontosan milyen növényt szeretnének. Érdemes számolni a fa leendő méretével, lombozatának szélességével, az adott növény víz-, és talajigényével. A tulipánfa (Liriodendron tulipifera) ültetése azokba a kertekbe ajánlható, ahol van elegendő tér egy széles lombkoronájú, 10-20 méter magasra is megnövő díszfának.

A tulipánfa a praktikus szempontokon túl különlegesen magas díszítőértéke miatt lehet jó választás, ugyanis dús, tulipán alakú levelekből álló lombozata nagyméretű árnyékot vet, így a forró nyári hetekben kiváló szolgálatot teljesíthet. A tulipánfa helyigénye tehát nagy, de cserébe nem csupán nyáron, hanem ősszel is elkápráztatja gazdáját, levelei ekkor ugyanis sárgás-aranyszínű árnyalatot vesznek fel, így a tulipánfa lombja az évszakokkal együtt változik.

A tulipánfa talajigénye nem magas, kedveli a nedves, tápanyagdús közeget, ültetése bármilyen talajtípusú kertbe javasolt, legfeljebb a nedvesség és tápanyagok pótlásáról kell gondoskodni. A tulipánfa fényigénye magasnak mondható, így a kert egy nyílt, napsütötte részére telepítsük, nem felejtve, hogy évek múltán magas, széles lombkoronájú díszfává válik.

A tulipánfa utcai telepítése mindezek miatt nem tanácsos, az átlagos utcafronti fáknál magasabb és szélesebb, a légvezetékeket könnyen elérheti. A tulipánfa ára a díszfák kategóriájában mérsékelt, így kis befektetéssel juthatunk egy igazán mutatós, termetes díszfához, mely csodás leveleivel, árnyákot adó lombjával, és fantasztikus őszi árnyalataival jutalmaz meg minket!

Tartalomhoz tartozó címkék: díszfák