Termékek Menü
0

Milyen betegségek támadhatják meg a szamócát?

Megyeri Szabolcs
2015-06-15 14:34:16

A szamócát károsíthatják különböző vírusos vagy gombás betegségek, különböző kártevők ezért növényvédelme igen összetett feladat.

A vírusos betegségek szaporítás során az indanövényekkel vihetők át, ezért az ellenük való védekezés az egészséges anyatőről begyűjtött egészséges indanövény. A szaporítás minden esetben fertőtlenített eszközökkel történjen. A gombás betegségek megtámadhatják a lombozatot, gyümölcsöt és a gyökérzetet is. Legelterjedtebb kórokozója a szamócalisztharmat, mikoszferellás és diplokarponos levélfoltosság, valamint a csapadékos időben megjelenő szürkepenész. Szürkepenész ellen a virágbimbók megjelenésekor és fővirágzáskor, Az ellenük való védekezést a lombozat időszerű eltávolításával, illetve különböző növényvédő szerekkel oldhatjuk meg.

 

 

A szamóca gyökérzetét megtámadhatják cserebogarak, drótférgek is, ellenük a talaj előzetes fertőtlenítése ajánlott. A hajtást és levélzetet megtámadhatja a szamócaatka, de megjelenhetnek levéltetvek is, melyek ellen a megjelenésük idején, virágzás előtti és szedés utáni időszakban kijuttatott különböző atkaölő és rovarölő szerek hatásosak.