Milyen betegségek támadhatják meg a szamócát?

Megyeri Szabolcs 2015-06-15 14:34:16

A szamócát károsíthatják különböző vírusos vagy gombás betegségek, különböző kártevők ezért növényvédelme igen összetett feladat.

A vírusos betegségek szaporítás során az indanövényekkel vihetők át, ezért az ellenük való védekezés az egészséges anyatőről begyűjtött egészséges indanövény. A szaporítás minden esetben fertőtlenített eszközökkel történjen. A gombás betegségek megtámadhatják a lombozatot, gyümölcsöt és a gyökérzetet is. Legelterjedtebb kórokozója a szamócalisztharmat, mikoszferellás és diplokarponos levélfoltosság, valamint a csapadékos időben megjelenő szürkepenész. Szürkepenész ellen a virágbimbók megjelenésekor és fővirágzáskor, Az ellenük való védekezést a lombozat időszerű eltávolításával, illetve különböző növényvédő szerekkel oldhatjuk meg.

 

 

A szamóca gyökérzetét megtámadhatják cserebogarak, drótférgek is, ellenük a talaj előzetes fertőtlenítése ajánlott. A hajtást és levélzetet megtámadhatja a szamócaatka, de megjelenhetnek levéltetvek is, melyek ellen a megjelenésük idején, virágzás előtti és szedés utáni időszakban kijuttatott különböző atkaölő és rovarölő szerek hatásosak.

Tartalomhoz tartozó címkék: kerti mese
blog comments powered by Disqus
Növényrendelés
Kertész TV

MAI TÉMA:
GYÖKERES (FÖLDLABDÁS,CSEREPES) EZÜSTFENYŐ KARÁCSONYFÁNAK

Facebook
MSZ köszöntő

Köszöntöm Kertészetemben! 

Kosár
0 árucikk
Hívjon minket
Hívjon minket
Ha a rendelésében útmutatásra van szüksége, kérem hívja kertész kollégáimat, akikkel készséggel segítünk Önnek
 
 
    

    
Házhozszállítás
A növények kiszállítása nem postai úton történik, hanem Magyarországon egyedülálló módon országosan a kertészet teherautójával, a kertészeti szakmának megfelelő szállítási módon.
kertnéző
 

Kertészetem legkedveltebb 
ingyenes 
szolgáltatása, hogy az Ön által a 
webáruházam felületén
kiválogatott és megrendelt
növényekről fényképet vagy
videót küldök Önnek
a kiszállítást megelőzően.