Mi is az a geotextil?

Megyeri Szabolcs 2015-04-13 15:14:58

A geotextil vagy geotextília egy olyan tűnemezelt szálszerkezetű, filcszerű anyagból készült textilanyag, amely igazán sokrétűen felhasználható kertészetekben vagy akár a kiskert díszágyásaiban is. Számos előnyös szerepe van, melyekkel megkönnyíti a kertépítési folyamatokat kertbarátaink számára. Alapvető funkciói közé tartozik az elválasztás, szűrés, hőszigetelés, gyomelnyomás, vízelvezetés. Használatával megakadályozhatjuk a különböző anyagösszetételű talajrétegek keveredését, kiváló hőszigetelő tulajdonsága révén pedig nyáron a szárazság, télen a fagy ellen véd. Sűrű szálszerkezetének köszönhetően kiválóan felfogja a talaj apró szemcséit, miközben a vizet átengedi. A geotextil remekül segíti a talajból való vízelvezetést, használatával növelhető a drén, azaz a vízelvezető képesség élettartama. A talajra fektetett geotextília erős anyagának és nagy szakítószilárdságának köszönhetően megakadályozza a gyomnövényzet talajból való előtörését és a vakond előbújását.

Ha a geotextíliát kombináljuk a mulcsozással, még hatékonyabban léphetünk fel a gyomok ellen. A fóliára szórt mulccsal nem csak esztétikailag javíthatunk ágyásunk megjelenésén, de rendeltetésében is fontos szerepet tölt be a kertépítés során, ugyanis gyomelnyomó képessége mellett hatékonyan javíthatjuk az anyag alatt lévő föld nedvességmegtartó képességét. A mulcsról sokaknak csak a fakéreg jut eszébe, de igazán változatos anyagok közül választhatunk, pl. különböző méretű kavicsok, kőzúzalék vagy akár színezett műanyag granulátum.

Tartalomhoz tartozó címkék: kerti mese
blog comments powered by Disqus
Növényrendelés
Kertész TV

MAI TÉMA:
NORDMANN FENYŐFA RENDELÉSE ORSZÁGOS HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL

Facebook
MSZ köszöntő

Köszöntöm Kertészetemben! 

Kosár
0 árucikk
Hívjon minket
Hívjon minket
Ha a rendelésében útmutatásra van szüksége, kérem hívja kertész kollégáimat, akikkel készséggel segítünk Önnek
 
 
    

    
Házhozszállítás
A növények kiszállítása nem postai úton történik, hanem Magyarországon egyedülálló módon országosan a kertészet teherautójával, a kertészeti szakmának megfelelő szállítási módon.
kertnéző
 

Kertészetem legkedveltebb 
ingyenes 
szolgáltatása, hogy az Ön által a 
webáruházam felületén
kiválogatott és megrendelt
növényekről fényképet vagy
videót küldök Önnek
a kiszállítást megelőzően.