Termékek Menü
0

Mézbogyó jellemzői, a termesztés sajátosságai

1. A mézbogyó hazánk egész területén termeszthető növényfaj. Ha úgy gondoljuk, hogy mézbogyót zseretnénk ültetni kertünkbe, vagy akár ültetvény létrehozását tervezzük, érdemes először a térbeli elrendezését meghatározni. A kertben érdemes napos, ám nem túl kitett helyre, például a telek déli oldalába ültetni. Mézbogyó ültetvény esetében egy hektáron elhelyezhető növények száma függ a térállástól. Mivel a mézbogyó egy 1,5- 2 m magasra növő cserje vagy kis fa, akár a korszrű, intenzív gyümölcstermesztés térállásával is számolhatunk ami: 6×4 m vagy 5× 3,5 m.Tehát 500-570 db növénnyel számolhatunk egy hektáron.

2. Az optimális minden esetben a csepegtető öntözőrendszer beszerelése. Ez a legkorszerűbb, legpontosabban szabályozható és takarékos eljárás.

3. A kerítés ajánlott a vadkár elkerülése érdekében, akár egyszeri alkalommal is rengeteg növényt véglegesen tönkre tud tenni az őzek, nyulak által okozott háncssérülés, tördelés. Ebből a szempontból a kerítés kifizetődőbb mint a növények pótlása, ami terméskieséshez is vezet.

4. A mézbogyó esetében 2,6 kg terméssel számolhatunk növényenként, ez 1,3- 1,5 tonna gyümölcs hektáronként.


5. A kártevők és kórokozók elleni védekezés hatékonysága érdekében érdemes növényorvos szakértő segítségét kérni. Mivel Szibériában őshonos fajról van szó, nem valószínű, hogy hazánkban jelentős kártevői kórokozói jelen lennének. Leginkább levélkártevőktől kell tartanunk, mely bizonyos fertőzöttségi szint alatt nem feltétlenül befolyásolja a termés mennyiségét és minőségét.

6. Metszési, koronaalakítási eljárások mivel különleges, hazánkban nem széles körben termesztett fajról van szó, nem ismeretesek. Általános irányelvekként: a túl sűrű ágrendszer nem ajánlott, a szedés és terméshozás nehézségei miatt, mivel korán virágzó és termő fajról van szó a metszést lehetőleg ne túl későn végezzük, inkább télen, kora tavasszal. Ügyeljünk rá, hogy minél inkább érje a fény az ágakat, e célból a váza-korona kialakítását szokták ajánlani. Valamint a metszés által igyekezzünk a termőegyensúlyt beállítani a fán, ne hagyjunk túl soktermőrügyet, mert túlterhelhetjük a növényt, ami a termésminőség rovására mehet.