Termékek Menü
0

Metszési ABC 3 - Egészség megőrzés

Megyeri Szabolcs
2015-01-22 16:05:41

Minden kertbarátunknak szüksége van metszésre, akadnak melyeket, gyakrabban kell megmetszeni, akadnak azonban olyanok is, melyeket elegendő egy évben egyszer. A metszés pár órát igénybe vesz a napunkból, de érdemes alapos odafigyeléssel elvégezni, hiszen munkánk eredményét egy kis idő elteltével élvezhetjük is, akár gyümölcs, akár virág formájában.

Az erőteljesen terjeszkedő növények esetében, mindenképpen fontos, hogy legalább évente egyszer kezünkbe vegyük a metszőollót. Ekkor remekül le lehet csillapítani az agresszívnak mondható növekedési erélyt, valamint meg is lehet fiatalítani a már öregebb növényeket.

A metszésnél nem a növény megjelenése a legfontosabb szempont, hiszen az egészsége érdekében is szükséges a gondozás. Az elöregedett, és beteg ágakat el kell távolítani. A nagyobb méretű fák, cserjék esetében figyelünk arra is, hogy a korona ne legyen túl sűrű. Így nem minden hajtás jut elegendő fényhez, ez a hajtások gyengüléséhez vezethet. Előfordul, hogy egy növényt nem a megfelelő helyre ültettünk, mert például túl nagyméretű. Ilyenkor a növekedés mértékét, irányát kell befolyásolnunk.

A sebkezelésre, kórokozók elleni védekezésre is szánjunk időt! Ha megsérülünk, fertőtlenítjük a sebet, ezáltal hamarabb begyógyul. A növényeknél ugyanez a helyzet. Használhatunk erre a célra réztartalmú permetezőszert, ami védelmet biztosít a gombák és baktériumok ellen. Ez a szer csak akkor javasolt, ha a növény még nem hozott lombot, mert a levelek érzékenyek lehetnek rá. A sebek ecsetelhetőek speciális szerekkel, amelyek segítik a gyógyulást, és megakadályozzák a korhadást.