Termékek Menü
0

Metszési ABC 2 - Fontos tudnivalók

Megyeri Szabolcs
2015-01-22 15:56:21

Ahhoz, hogy rengeteg gyümölcs, vagy éppen virág díszelegjen a fákon, bokrokon szükséges, hogy néhány metszési alapszabállyal tisztában legyünk. Ezek nem nagy titkok, azonban, ha szem előtt tartjuk őket, akkor büszkén gyönyörködhetünk munkák eredményében.

Ha növényünket nagy mértékben visszavágjuk, erőteljesebb növekedést eredményezünk, hiszen ugyanaz a víz- és tápanyagmennyiség kevesebb rügy között oszlik el. Ügyeljünk a rügyekre, fél centiméterrel a kiszemelt rügy felett metsszük el a vesszőt, mert a vége egy kicsit visszaszárad.

A rügyek különböző erősséggel hajtanak ki, ennek oka az auxin növekedési hormon, ami kis mennyiségben segíti, nagy koncentrációban akadályozza a kihajtást. A hormon a földhöz közelebb eső részeken halmozódik fel, ezért mindig a legfelső rügy a legerőteljesebb. Figyeljünk oda metszéskor, hogy minél kisebb sebfelület keletkezzen! Ez különösen vastagabb ágak eltávolításánál fontos, amit több lépésben kell elvégezni. Használjunk jó minőségű, éles metszőollót!

A sebkezelésre, kórokozók elleni védekezésre is szánjunk időt! Ha megsérülünk, fertőtlenítjük a sebet, ezáltal hamarabb begyógyul. A növényeknél ugyanez a helyzet. Használhatunk erre a célra réztartalmú permetezőszert, ami védelmet biztosít a gombák és baktériumok ellen. Ez a szer csak akkor javasolt, ha a növény még nem hozott lombot, mert a levelek érzékenyek lehetnek rá, égést okozhat. A speciális szereket ecsetelő segítségével vihetjük fel a sebfelületre, amelyek segítik a gyógyulást, és megakadályozzák a korhadást.

A megfelelő metszéssel meghosszabbíthatjuk fás szárú növényeink élettartamát, és dekoratívabbá tehetjük őket.