Metszési ABC 2 - Fontos tudnivalók

Megyeri Szabolcs 2015-01-22 15:56:21

Ahhoz, hogy rengeteg gyümölcs, vagy éppen virág díszelegjen a fákon, bokrokon szükséges, hogy néhány metszési alapszabállyal tisztában legyünk. Ezek nem nagy titkok, azonban, ha szem előtt tartjuk őket, akkor büszkén gyönyörködhetünk munkák eredményében.

Ha növényünket nagy mértékben visszavágjuk, erőteljesebb növekedést eredményezünk, hiszen ugyanaz a víz- és tápanyagmennyiség kevesebb rügy között oszlik el. Ügyeljünk a rügyekre, fél centiméterrel a kiszemelt rügy felett metsszük el a vesszőt, mert a vége egy kicsit visszaszárad.

A rügyek különböző erősséggel hajtanak ki, ennek oka az auxin növekedési hormon, ami kis mennyiségben segíti, nagy koncentrációban akadályozza a kihajtást. A hormon a földhöz közelebb eső részeken halmozódik fel, ezért mindig a legfelső rügy a legerőteljesebb. Figyeljünk oda metszéskor, hogy minél kisebb sebfelület keletkezzen! Ez különösen vastagabb ágak eltávolításánál fontos, amit több lépésben kell elvégezni. Használjunk jó minőségű, éles metszőollót!

A sebkezelésre, kórokozók elleni védekezésre is szánjunk időt! Ha megsérülünk, fertőtlenítjük a sebet, ezáltal hamarabb begyógyul. A növényeknél ugyanez a helyzet. Használhatunk erre a célra réztartalmú permetezőszert, ami védelmet biztosít a gombák és baktériumok ellen. Ez a szer csak akkor javasolt, ha a növény még nem hozott lombot, mert a levelek érzékenyek lehetnek rá, égést okozhat. A speciális szereket ecsetelő segítségével vihetjük fel a sebfelületre, amelyek segítik a gyógyulást, és megakadályozzák a korhadást.

A megfelelő metszéssel meghosszabbíthatjuk fás szárú növényeink élettartamát, és dekoratívabbá tehetjük őket. 

Tartalomhoz tartozó címkék: kerti mese
blog comments powered by Disqus
Növényrendelés
Kertész TV

MAI TÉMA:
ILLATOS FENYŐFA: LUC FENYŐ KARÁCSONYFA

Facebook
MSZ köszöntő

Köszöntöm Kertészetemben! 

Kosár
0 árucikk
Hívjon minket
Hívjon minket
Ha a rendelésében útmutatásra van szüksége, kérem hívja kertész kollégáimat, akikkel készséggel segítünk Önnek
 
 
    

    
Házhozszállítás
A növények kiszállítása nem postai úton történik, hanem Magyarországon egyedülálló módon országosan a kertészet teherautójával, a kertészeti szakmának megfelelő szállítási módon.
kertnéző
 

Kertészetem legkedveltebb 
ingyenes 
szolgáltatása, hogy az Ön által a 
webáruházam felületén
kiválogatott és megrendelt
növényekről fényképet vagy
videót küldök Önnek
a kiszállítást megelőzően.