Termékek Menü
0

Metszési ABC 1 - Miért és mikor?

Megyeri Szabolcs
2015-01-22 15:42:59

A metszés nem olyan bonyolult feladat, mint először gondolnánk. Kezdő kertbarátok is bátran hozzáláthatnak, de van néhány szabály, amire oda kell figyelni, és növényeink meghálálják a gondoskodást.

Miért van szükség metszésre?

Fás szárú növényeink megjelenését meghatározzák a genetikai tulajdonságaik, de metszéssel jelentősen befolyásolható a formája. Az ágrendszer sűrűsége, szerkezete, a növény mérete ez által változatos lehet. Például az egybibés galagonyából kiváló sövényt nevelhetünk, de szép bonsai is kialakítható belőle. De ne szaladjunk ennyire előre.

 A metszésnél nem a növény megjelenése a legfontosabb szempont, hiszen az egészsége érdekében is szükséges a gondozás. Az elöregedett, és beteg ágakat el kell távolítani. A nagyobb méretű fák, cserjék esetében figyelünk arra is, hogy a korona ne legyen túl sűrű. Így nem minden hajtás jut elegendő fényhez, ez a hajtások gyengüléséhez vezethet. Előfordul, hogy egy növényt nem a megfelelő helyre ültettünk, mert például túl nagyméretű. Ilyenkor a növekedés mértékét, irányát kell befolyásolnunk.

Mikor metsszünk?

A házikertekben jelentős a kora tavaszi metszés, ilyenkor indulnak be az anyagcsere-folyamatok, ezért a sérülések gyorsan begyógyulnak. A levéltelen növények ágrendszere ilyenkor jól áttekinthető. Tavasz végén, virágzás után metsszük a korán virágzó növényeket, pl.: az aranyvesszőt.

A nyár közepe is a metszés megfelelő ideje, a virágos növények esetében az elnyílt virágok eltávolítása után másodvirágzást érhetünk el. A sövények alakításával érdemes ebben az időszakban foglalkozni.