Termékek Menü
0

Metszés lépéről, lépésre I./1.

Megyeri Szabolcs
2015-01-29 15:47:54

Lassan, de biztosan közeledik a tavasz, amikor a természet újra feléled, a kertünk életre kel. Már most gondolkodhatunk azon, hogy milyen teendőket szükséges elvégeznünk ebben az időszakban, hogy növényeink egészségesek és szépek legyenek. A következőkben olyan általános lépéseket gyűjtöttem össze Önnek, amiket mindegyik növény metszésénél érdemes figyelembe venni.  Lássuk hát az kezdeti feladatokat!

1. Tervezzük meg a lépéseket!  Vizsgáljuk meg a növényünket, és az állapota alapján határozzuk meg, hogy mi a célunk a metszéssel. Gondoljuk át jól, hogy mely ágakat szeretnénk eltávolítani, milyen formát szeretnénk kialakítani. Jól fontoljuk meg a beavatkozás mértékét, hogy ne károsítsuk a növényt!

2. Metsszük le a kiszáradt ágakat, hajtásokat! Ez azért szükséges, mert az elhalt részek gyengítik a növényt, és elállják a fény útját. Akadályozzák a fiatal hajtások előtörését, a növény megújulását. Az sem elhanyagolandó szempont, hogy a károsodott fa balesetveszélyt jelent, tehát viharos időben még nagyobb problémát okozhatnak a letörő ágak.

3. Fiatalítsuk meg növényünket! Az elöregedett részek rontják dísznövényeink életképességét, mert az anyagcsere-folyamatok lelassulnak bennük. Ennek hatására felkopaszodhatnak, nem fejlődik rajtuk életerős hajtás. Az esztétikai értéke így csekélyebb lesz. Ha eltávolítjuk ezeket az ágakat, növényünk megújul, felfrissül!

4. Távolítsuk el a beteg ágakat! A beteg fa, cserje a kertünk többi növényére is veszélyt jelenthet, ezért ha problémát észlelünk, távolítsuk el a fertőzött részeket. Legyünk résen, mert ezzel még nem szűnt meg a fertőzésveszély! Az eltávolított ágakat, leveleket semmisítsük meg, hiszen a kórokozók innen is továbbterjedhetnek. Ne feledkezzünk meg a metszőolló alapos letisztításáról, fertőtlenítéséről! Erre a célra kaphatóak speciális fertőtlenítőszerek, de használhatunk fehérítőszert is, ami minden háztartásban megtalálható. Ha növényeink nem egészségesek, kérjük szakember segítségét!