Termékek Menü
0

Mentatermesztés

Megyeri Szabolcs
2015-05-04 14:52:28

A menta az egyik legnépszerűbb fűszernövény, mivel nevelése nagyon könnyű, díszítőértéke magas, illata kellemes, ráadásul sokrétűen felhasználható, a teakészítéstől a sütemények ízesítéséig. A menta a meleg évszakokban a kertben is nevelhető, de egy arra alkalmas ablakpárkányon az év bármely szakában termeszthető!

A menta kerti haszonnövényként elsősorban magvetéssel honosítható meg, a vetésből származó menta levélhozama magasabb lesz, mint az előnevelt példányoké, így ha a kertbe szeretnénk telepíteni, ne cserepes mentát, hanem vetőmagot szerezzünk be. Magvetéskor cserepekbe, vagy ültetőládába szórjuk a magokat, lehetőleg laza szerkezetű, friss termőföldbe. Az edényt átlátszó fóliával takarjuk le, állítsuk napos helyre, majd a melegben kikelt magoncokat idővel ültessük a szabadba. A kerti menta gyorsan szaporodik, így számolni kell azzal, hogy pár éven belül nagy területen fog elterjedni a kertben. A mentatelep méretét évenkénti karbantartással, vagy magas ágyásba vetéssel kontrollálhatjuk. A kivadulást megelőzendő a menta nevelhető a kertben is cserépben, vagy nagyobb virágládában.

Mentát nem csak vetéssel szerezhetünk, szinte mindig kapni előnevelt, cserepes példányokat a hipermarketekben, élelmiszerüzletekben. A kis edénykében kapható növényeket otthon ajánlott minél hamarabb átültetni, ugyanis gyakran tőzegbe helyezve kínálják őket, ebben az esetben pedig amint az edénybe adagolt tápanyag (műtrágya) kimerül, a növény a legodaadóbb gondozás ellenére is lassan elsorvad, majd pedig elpusztul. Az átültetéshez jó vízáteresztő képességű, de a nedvesség megtartásában is jól teljesítő földkeveréket használjunk, ami ideális esetben általános virág-, vagy termőföld és tőzeg, homok, esetleg perlit keverékéből áll össze. Az edény, legyen bármilyen méretű vagy alakú, alul mindig lyukas legyen, hogy elkerüljük a gyökerek berothadását. A mentának csupán melegre és sok napfényre van szüksége a növekedéshez, rendszeresen öntözni csak hosszabb, forró időszakokban kell. A már kifejlett leveleket frissen kell leszakítani a felhasználás előtt, az idősebb, terebélyesebb mentatöveket pedig időnként erőteljesen vissza szükséges vágni, hogy a növény megújulhasson.

Tartalomhoz tartozó címkék: menta