Termékek Menü
0

Menta a kertben, konyhában

Megyeri Szabolcs

A menta sok szempontból az egyik legideálisabb otthon termeszthető fűszernövény. Gondozása, tartása roppant egyszerű, szinte bárhol megél, ahol némi napsütésben van része, felhasználása pedig sokrétűen lehetséges, így érdemes pár tövet tartani a kertben, balkonon, vagy éppen a konyhaablakban.

A menta népszerű haszonnövény, szinte mindig kapni előnevelt, cserepes példányokat a hipermarketekben, nagyobb élelmiszer áruházakban. Ezeket a növényeket otthon érdemes átültetni, mert gyakran tőzegbe helyezve kínálják őket, ebben az esetben pedig amint az edénybe adagolt tápanyag (műtrágya) kimerül, a növény a legalaposabb gondozás ellenére is lassan elsorvad, végül pedig elpusztul. Átültetéshez jó vízáteresztő képességű, ugyanakkor a nedvesség megtartásában jeleskedő földkeveréket használjunk, ami lehetőleg általános virág-, vagy termőföld és tőzeg, homok, esetleg perlit keverékéből álljon. Edényként mindig lyukas aljú cserepet használjunk, hogy elkerüljük a gyökerek berothadását. A mentának csupán melegre és sok napfényre van szüksége a növekedéshez, rendszeresen öntözni csak hosszabb, forró időszakokban kell. A már kifejlett leveleket frissen szakítsuk le a felhasználás előtt, az idősebb, terebélyesebb mentatöveket pedig időnként vágjuk vissza, hogy a növény megújulhasson.

Tipp: a menta leveleit leforrázva gyógyhatású forró italt kaphatunk, lehűtve pedig a legkiválóbb nyári frissítő ital válik belőle!

A menta kerti haszonnövényként is tartható, magvetéssel olcsón juthatunk nagymennyiségű levélhez, így ha a kertbe szeretnénk telepíteni, ne cserepes példányt, hanem vetőmagot vásároljunk. Magvetéskor cserepekbe, vagy ültetőládába szórjuk a magokat, a fent leírt földkeveréket használva. Az edényt átlátszó fóliával takarjuk le, állítsuk napos helyre, majd a melegben kikelt magoncokat idővel ültessük a szabadba. A kerti menta gyorsan szaporodik, így kalkuláljunk azzal, hogy pár éven belül nagy területen fog terpeszkedni a kertben, természetesen a telep méretét valamennyire szabályozhatjuk. A kivadulást megelőzendő a menta tartható a kertben is cserépben, nagyobb virágládában, de akár egy régi, alul lyukas vagy kifúrt vödör, dézsa is megteszi, így a látvány is rusztikusabb, díszesebb lesz. A menta sokoldalú gyógy-, és fűszernövény, leveleit tehetjük teába ízesítőként, illetve magát a levelet is forrázhatjuk, hogy tiszta mentateát kapjunk. Főzete csillapítja a köhögést, torokfájást, jótékony hatással van a puffadásra és emésztési zavarokra, és persze kiváló frissítő is, mindemellett köretekhez, salátákhoz, vagy akár süteményekhez is felhasználható. 

Tartalomhoz tartozó címkék: menta