Termékek Menü
0

Medvehagyma szedése

Megyeri Szabolcs 2014-05-07 11:03:23

Medvehagyma szedése

A medvehagyma (Allium ursinum) az elmúlt években roppant népszerűségre tett szert, ami nem csoda, hiszen kiváló ételek, levesek, mártások, krémek készülhetnek belőle, de a medvehagyma pogácsa is egyedülálló, valamint nyersen is fogyasztható. A nagyarányú szedés miatt sok helyen megritkult a természetes állomány, begyűjtését van, ahol már korlátozzák is. Nem kell természetkárosítástól tartanunk, ha saját magunknak termeljük meg medvehagymánkat, otthon a kertben, vagy balkonon, egy cserépben, ládában termesztve. A medvehagyma levelei tavasszal, a virágzás előtt szedhetőek le, mikor az illata már messziről érezhető. A levelek fogyasztása frissen javasolt. A medvehagyma hagymáját a fokhagymához hasonlóan lehet felhasználni a konyhában, de nem csupán íze miatt lehet a kedvencünk, hanem mert gyógyhatása is ismert, többek közt immunerősítőként, vasforrásként, méregtelenítőként, vérnyomás-csökkentőként számon tartott gyógynövény, sőt, a legendák szerint a medvék a tavaszi fáradság leküzdésére fogyasztják. Az interneten és szakácskönyvekben számos medvehagyma recept található, mindenki a neki legjobban tetsző módon készítheti el ezt a nagyszerű zöldségfélét, de mint mindig, a legjobb íze a saját termelésű medvehagymának lesz!

Tartalomhoz tartozó címkék: kerti mese
blog comments powered by Disqus