Termékek Menü
0

Medvehagyma a konyhában

Megyeri Szabolcs
2014-05-07 11:37:08

Medvehagyma a konyhában

A medvehagyma jótékony hatásai régóta ismertek, így nem csupán különleges ízéért fogyasztjuk ezt a félig vad fűszernövényt, hanem kedvező élettani hatásai miatt is. A medvehagyma fő hatóanyaga a fokhagymában is megtalálható allicin, ami baktérium-, és gombaölő hatású, segít a gyomorbántalmak és a bélfertőzések leküzdésében. A medvehagyma kiváló méregtelenítő is, valamint az immunrendszert is erősíti, sőt, még a fejfájásra is gyógyírt jelenthet. A medvehagyma nyersen is fogyasztható, de rendszerint valamilyen módon elkészítve kerül a tányérra. Közkedvelt a medvehagyma pogácsa, ami a szedési időszakban a pékségek egyik legnépszerűbb áruja, de készülhet medvehagymából nagyszerű krémleves, saláta, különleges lekvár, lehet köretek kiegészítője, vagy húsokhoz, tésztákhoz kínált szószok alapanyaga, de bármilyen házi készítésű péksütemény elsőrangú fűszereként is bevethető. Medvehagyma vásárlásakor mindig a friss, üde levelű példányokat keressük, a fonnyadtabb növények elsősorban pékáruk ízesítésére alkalmasak.